De Swollenaer

Maandag, 6 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Stadsmuseum ANNO Zwolle is in de maak

Stadsmuseum ANNO Zwolle is in de maak
Foto: Eigen foto
Redactie: Erik-Jan Berends

BINNENSTAD - De partners van ANNO, het nieuwe museum in Zwolle, hebben donderdag een convenant ondertekend. Dit is het startsein van een unieke samenwerking in Nederland waarbij alle erfgoedcollecties van Zwolle bij elkaar worden gebracht en zich samen presenteren aan het publiek.

ANNO is een initiatief van stichting Allemaal Zwolle, Historisch Centrum Overijssel en archeologie en monumentenzorg van de gemeente Zwolle. Met het ondertekenen van het convenant bundelen de initiatiefnemers hun krachten. Stichting Allemaal Zwolle vertelt de persoonlijke verhalen van Zwollenaren, Historisch Centrum Overijssel geeft toegang tot het archief en archeologie en monumentenzorg van de gemeente Zwolle maakt erfgoed bereikbaar voor het publiek. ANNO brengt deze expertises samen van, voor en door Zwolle.

Stadsmuseum

Alle partners zeggen zin te hebben om samen aan de slag te gaan binnen ANNO. Vincent Robijn, directeur van Stichting Allemaal Zwolle: “in het nieuwe stadsmuseum ANNO gaan we de verhalen over het heden, verleden en de toekomst van Zwolle op een aansprekende manier presenteren: altijd vanuit het menselijke perspectief en gebaseerd op de bijzondere erfgoedcollecties die we samen beheren.” Cultuurwethouder Monique Schuttenbeld: “Wij maken het Zwolse verleden van boven en onder de grond tastbaar.” Hans Gerritsen, bestuursvoorzitter van HCO, kijkt ook uit naar de samenwerking. “We kunnen samen het verhaal van Zwolle beter vertellen en daarmee komen we tegemoet aan de belangstelling bij een breed publiek.”

Verbouwing

Perspekt Studios realiseert de inrichting van het museum aan de Melkmarkt. In de afgelopen vijftig jaar heeft Perspekt Studios de meest uiteenlopende projecten in de culturele sector tot stand gebracht. Met hun tentoonstelling ‘Iran, bakermat van de beschaving’ in het Drents Museum wonnen zij verscheidene prijzen. ANNO wordt gehuisvest aan de Melkmarkt, in het monumentale Drostenhuis en de naastgelegen nieuwbouw. De restauratie en verbouwing op deze locatie is momenteel in volle gang. Verwacht wordt dat ANNO in 2022 de deuren opent. Tot die tijd wordt er op de Sassenstraat 11 gewerkt aan het nieuwe museum. Meedenken over het museum in de maak is mogelijk door een mail te sturen naar info@anno.nl.