De Swollenaer

Maandag, 6 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Stadkamer leent met de Online Human Library mensen uit

Stadkamer leent met de Online Human Library mensen uit
Redactie: Erik-Jan Berends

ASSENDORP - De eerste online editie van Human Library wordt op maandag 5 mei ‘s middags gehouden. Die dag leent Stadkamer geen gewone boeken uit, maar mensen met een verhaal.

Iedereen kan die middag één van de circa tien ‘boeken’ lenen voor een kort gesprek. Eigenlijk stond deze Human Library gepland op het Bevrijdingsfestival in Zwolle, maar komt nu dus online vanwege de maatregelen rond de coronacrisis. Het enige wat men nodig heeft is een laptop of mobiele telefoon en een goede verbinding. Meedoen is gratis, vooraf aanmelden moet wel.

In de Human Library lezen de deelnemers geen boeken, maar mensen. Interessante mensen, die ze in het dagelijks leven niet snel spreken. Klopt wat we denken over mensen op basis van de buitenkant wel met de werkelijkheid? Trans-vrouw, militair, huiselijk geweld en geadopteerd zijn enkele titels van boeken die klaar staan om hun verhaal te delen in een open gesprek waarin alles gevraagd en besproken kan worden.

De Human Library is een beproefd concept van Deense oorsprong dat mensen met elkaar in contact brengt om zo vooroordelen te onderzoeken en tegen te gaan. Net als in een gewone bibliotheek waar boeken toegang geven tot onbekende werelden, biedt de Human Library bezoekers ook de mogelijkheid in de belevingswereld van een ander te stappen.

Inschrijven voor een gesprek kan via de link thehumanlibrary.nl/agenda/5mei Daar staan ook de boeken waarmee men kan spreken en de voorwaarden voor het gesprek. Een gesprek duurt twintig minuten en er zijn drie rondes. Wacht niet te lang want vol is vol.