<< Ga terug

Spoorverdubbeling levert hondensportclub nieuw gebouw op

Spoorverdubbeling levert hondensportclub nieuw gebouw op
Foto: Erika Schuuring

(door Erika Schuuring)

DE MARSLANDEN - Het spiksplinternieuwe gebouw van Kynologenclub Meppel & Zwolle en omstreken aan de Anthony Fokkerstraat is bijna klaar voor de opening op 31 augustus.

Het oude clubgebouw stond te dicht bij de plek waar extra sporen komen tussen Zwolle en Herfte. Daarom moest het worden verplaatst. “Dat hebben we eerst onderzocht, maar verplaatsen bleek bouwkundig onmogelijk”, vertelt voorzitter Richard Wisman. Met goede afspraken en financiële steun van ProRail heeft architect Andries Visser een nieuw clubgebouw ontworpen.

“Eind 2014 kregen we de eerste informatie van ProRail over de spoorverdubbeling. Daarna hebben het overleg met projectleider Erik Schwenke van ProRail steeds open gehouden. Dat is voor ons belangrijk geweest”, benadrukt de voorzitter. “Het nieuwe gebouw is vijftig meter verderop gebouwd en staat nu vijftien meter uit het hart van de spoorlijn.” De sporen tussen Zwolle en Herfte worden verdubbeld van twee naar vier en er komt een dive-under, waardoor treinen elkaar boven- en onderlangs kruisen.

“Dit nieuwe gebouw is meer dan de helft kleiner, maar qua indeling efficiënter. Het terras met een luifel aan achterzijde biedt uitzicht op de trainingsvelden en dient ook als overdekte trainingsruimte. In de winter geven we hier cursussen voor mensen die honden willen fokken en organiseren wij de cursus voor gevorderden. Voor het opvoeden en trainen van de honden is de nabijheid van de trein een voordeel”, legt de voorzitter uit. “Ze schrikken niet meer van het geluid. Ze wennen hier aan alles wat voorbij komt. Zo worden het stabiele honden.”

Jan-Anne ter Horst, nu nog bestuurslid, wordt vanaf de opening de nieuwe voorzitter. “Wij zijn een hondenschool. Alle honden zijn welkom. Niet alleen rashonden”, zegt hij. “Zondag is de drukste dag. Dan trainen hier zes groepen. We trainen en voeden de honden op. Zo geven we opvoedcursussen voor puppy's en jonge honden en ook kun je bij ons terrecht voor diverse hondensporten, zoals bv Agility, Combisport, Jacht en/of Gehoorzaamheid.”

Natuurlijk hebben de bestuursleden zelf ook honden. Wisman heeft een Markiesje en een Tervuerense herder, Ter Horst is het baasje van een Bullmastiff en Nova Scotia Duck Tolling Retriever. De bestuursleden en de instructeurs ondersteunen de Kynologenclub op vrijwillige basis.

KC Zwolle, de club met achthonderd leden die vanaf 1969 trainingen geeft in het Engelse Werk, opent op 31 augustus om 11.00 uur officieel het nieuwe gebouw, naar alle waarschijnlijkheid in aanwezigheid van wethouder William Dogger. De club benut deze gelegenheid om ook het vijftigjarig jubileum te vieren dat vorig jaar al op de agenda stond. Kijk voor meer informatie op www.houdenvanhonden.nl.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo