De Swollenaer

Maandag, 6 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

SP Zwolle wil gratis huwelijk redden

SP Zwolle wil gratis huwelijk redden
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE - Als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt, is het per 1 juli niet langer mogelijk voor iedereen om kosteloos te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan in Zwolle.

Nu kan dat nog twee keer per week. Straks geldt dit alleen nog voor paren waarvan minimaal één persoon in Zwolle woont en die kwijtschelding heeft van gemeentelijke belastingen. De SP vindt vooral die laatste beperking veel te ver gaan. De partij roept vrijdag bij het debat over de jaarstukken het college ter verantwoording om het gratis huwelijk te redden.

Beperkingen

Het recht gratis een huwelijk of geregistreerd partnerschap te kunnen sluiten is vastgelegd in de Wet rechten burgerlijke stand. Het college heeft recent een nieuw Reglement Burgerlijke Stand vastgesteld. “Daarin worden zware beperkingen aan dit recht gesteld. Aanleiding is dat steeds meer mensen gebruik maken van de mogelijkheid gratis te trouwen”, aldus SP-fractievoorzitter Brammert Geerling. ”Het college doet dit overkomen als een verbetering voor minima omdat het straks mogelijk is een uitgebreidere ceremonie te hebben. Alleen hebben veel mensen daar in de praktijk niks aan. De beperking dat je kwijtschelding van gemeentelijke belastingen moet hebben om gratis te trouwen, is veel te streng. Er zijn genoeg mensen in deze stad die geen kwijtschelding hebben en toch de eindjes aan elkaar moeten knopen. Juist ook voor deze mensen is de mogelijkheid gratis te kunnen trouwen bedoeld. Er komen al nieuwe goedkope manieren om snel te trouwen voor mensen met wat meer geld die alleen een papiertje nodig hebben. Als dat onvoldoende is om wachtlijsten terug te brengen, moeten we juist gaan kijken naar een extra moment in de week om gratis te trouwen.”