De Swollenaer

Donderdag, 6 augustus 2020

Op 5 augustus (week 32) verschijnt er geen papieren editie noch E-paper van de Swollenaer. De nieuwsvoorziening op onze website gaat wel altijd door.

Sensoor zoekt nachtelijke luisterhelden

Sensoor zoekt nachtelijke luisterhelden
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE - De decembermaand staat in het teken van gezelligheid en warmte. Maar dit gaat niet voor iedereen op. De donkerste dagen van het jaar versterken gevoelens van depressie, rouw en eenzaamheid. Veel mensen ervaren dan de luisterende oren van de vrijwilligers van Sensoor als lichtpuntjes in de nacht.

Ze verzachten pijn, angst en verdriet. De luisterlijn Sensoor is hard op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor dit waardevolle werk. Alles wat er zich in een mensenleven kan voordoen, komt voorbij aan de telefoon, chat en e-mail van Sensoor. De vrijwilligers bieden dag en nacht een luisterend oor. De behoefte aan dit luisterend oor is groot, dagelijks worden er ruim duizend gesprekken gevoerd. Gehoord worden is een basisbehoefte van ieder mens. Het geeft steun en helpt om weer grip te krijgen op eenzame, angstige of depressieve gedachten. Met name de gesprekken in de nacht zijn speciaal. Roland, drie jaar vrijwilliger bij Sensoor, ervaart dat ook: “Een gesprek dat mij bijblijft, was met een man die het niet meer zag zitten. Hij was suïcidaal maar wilde niet dood. Hij belde naar Sensoor om zijn gedachten om te verzetten want alleen lukte hem dit niet. Het praten over zijn gevoelens hielp hem, hij werd er rustig van. Echt een parel van een gesprek. Ik heb het idee dat ik die nacht een leven heb gered.” Wanneer een luisterend oor niet voldoende blijkt te zijn, zoekt de vrijwilliger samen met de beller, chatter of mailer naar geschikte hulp.

Roland wordt getraind en begeleid door beroepskrachten van Sensoor. Een reden waarom hij voor dit vrijwilligerswerk koos: “Je doet dit werk niet ‘zomaar even’. Je wordt er goed voor opgeleid. Er is eerst een selectiegesprek, vervolgens een professionele training. Dat vond ik zo goed, ik werd helemaal enthousiast.” Roland leert zelf veel van de gesprekken: “Ik ontwikkel mij hier als mens.” Sensoor Zwolle begint op 8 februari 2018 met het trainen van nieuwe vrijwilligers. Geïnteresseerden kunnen zich melden via www.sensoor.nl/vrijwilligerswerk. Bellen voor een anoniem gesprek kan naar 0900-0767 en chatten of mailen via www.sensoor.nl.