<< Ga terug

Schaakvereniging Pegasus helpt schaakpartijen door te rekenen

Schaakvereniging Pegasus helpt schaakpartijen door te rekenen
Foto: Eigen foto

ASSENDORP - Schaakvereniging Pegasus houdt op woensdag 22 november van 18.30 tot 21.00 uur een inloopavond met als titel ‘Reken je schaakpartij door’. Doel van de avond is om mensen meer bekend te maken met de computer als hulpmiddel bij het schaken.

Er wordt een introductie gegeven over hoe je een schaakcomputer kunt gebruiken om je gespeelde partijen door te rekenen. De avond is bedoeld voor iedereen; clubschaker, thuisschaker of geïnteresseerde en zowel voor de jeugd als voor volwassenen. De avond wordt gehouden in het Medialab in Stadkamer aan de Zeven Alleetjes.

Zie voor meer informatie: http://svpegasus.nl/nieuws/reken-schaakpartij-stadkamer/

- Wat hebben mensen precies aan een schaakcomputer?

Schaaksoftware kan je verscheidene dingen laten zien over een gespeelde partij. Bijvoorbeeld op welk moment in de partij een speler in het voordeel is. Of de interessante combinatie of zelfs blunder die beide spelers over het hoofd zagen. Soms denk je een kwartier na over een zet, en weet je nog niet of de zet goed is; het is altijd de moeite waard om te zien wat de computer ervan vindt.

- Wint de computer niet gewoon altijd?

Als je tegen de computer speelt, vaak wel ja. Maar de computer is voor ons alleen een hulpmiddel. Uiteindelijk speel je als mens tegen een ander mens, en beide maak je fouten. De computer heeft dus niet de absolute waarheid voor ons als gewone mensen. Soms kan een aanval volgens de computer slechte zetten bevatten, maar is de druk voor de ander zo groot dat hij/zij daaronder bezwijkt en grotere fouten maakt. Zo leidt die aanval toch tot winst.

- Heb je hier geen dure en moeilijke software voor nodig?

Er is hele uitgebreide software die je kunt kopen en die zeker goed is. Wat we willen laten zien, is dat je toch heel eenvoudig, laagdrempelig en zonder al te veel beginkennis heel veel kunt bereiken.

We gebruiken een website waar je heel eenvoudig je schaakpartij kunt ingeven en waar je duidelijke feedback krijgt op iedere zet.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo