<< Ga terug

Sassenpoort wordt beter toegankelijk

Sassenpoort wordt beter toegankelijk

BINNENSTAD – De toegankelijkheid van de middeleeuwse Sassenpoort wordt, mede dankzij een subsidie van de gemeente Zwolle, op korte termijn verbeterd. Zo krijgt onder meer de wenteltrap in de poort, als de vergunningen er zijn, leuningen die goed bij het middeleeuwse bouwwerk passen.

“Als rechtgeaarde verdedigingspoort is er in het verleden alles aan gedaan de poort ontoegankelijk te maken en te houden. Daarbij is weinig rekening gehouden met een verre toekomst waarin de verdedigingsfunctie van de poort geen prioriteit meer heeft en bezoekers juist heel welkom zijn. Zonder structurele aanpassingen, zoals een personenlift en een invalidentoilet, blijft de toegankelijkheid ‘een dingetje’. Maar uitgaande van het motto ‘als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan’ is het toch mogelijk om de toegankelijkheid voor een grote groep mensen te verbeteren”, aldus Corry Gillissen van de Stichting Exploitatie Sassenpoort.

Training

Naast het aanbrengen van leuningen verzorgt Toegankelijk Zwolle, dat zich inzet voor een ‘inclusieve samenleving’, een training aan de vrijwilligers van de poort om rondleidingen te kunnen geven aan mensen met een visuele beperking. Voor hen komt er in de poort ook een reliëfplattegrond van de Zwolse binnenstad en een ‘voelmaquette’ van de Sassenpoort. Een lift zal volgens Gillessen zeker op korte termijn niet kunnen worden gerealiseerd, maar voor bezoekers in een rolstoel komt er een virtuele rondleiding beschikbaar. Op afspraak kunnen zij de Sassenpoort bekijken met behulp van Virtual Reality.

Record

De stichting heeft ook aan mensen met een auditieve of verstandelijke beperking gedacht. Zo komt er een video met ondertiteling en op afspraak is er begeleiding op maat mogelijk. ‘Voel je welkom in Zwolle, voel je thuis in de Sassenpoort’, deze slogan krijgt volgens Gillessen dankzij de financiële injectie van de gemeente nog meer inhoud en betekenis. De Sassenpoort in Zwolle heeft in 2018 bijna achtduizend bezoekers ontvangen. Dat betekende voor het derde jaar op rij een flinke verbetering van het bezoekersrecord en het ziet er naar uit dat de poort dat record in 2019, mede dankzij ruimere openingstijden, opnieuw royaal gaat breken.

Madurodam

De in 1409 voltooide Sassenpoort in Hanzestad Zwolle is de best bewaarde Nederlandse stadspoort. Niet voor niets staat het gebouw in de top honderd van Nederlandse Rijksmonumenten en schittert de poort in miniatuurvorm in Madurodam. Voor de stad Zwolle is de Sassenpoort beeldbepalend. Op tal van uitingen van de stad verschijnt de poort prominent in beeld. Kijk voor meer informatie ook op http://www.sassenpoortzwolle.nl/ en volg de poort ook op Facebook.

Trouwlocatie

De Sassenpoort is het hele jaar door vanaf 11.00 uur te bezichtigen op woensdag, vrijdag en zaterdag. Op andere dagen kan de poort worden gereserveerd voor groepsbezoeken of voor bijeenkomsten en cursussen. De Sassenpoort is bovendien een officiële, unieke en bijzonder fotogenieke trouwlocatie.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo