<< Ga terug

Rondleiding in de Zwolse synagoge

Rondleiding in de Zwolse synagoge
Foto: pedro sluiter

BINNENSTAD - In de Zwolse synagoge aan de Samuel Hirschstraat wordt op zondag 12 maart weer een rondleiding gegeven.

Tegelijkertijd is de tentoonstelling ‘Joods leven in en om Zwolle’ ook geopend voor publiek. Deze expositie laat joods-religieuze voorwerpen zien, maar er wordt ook aandacht besteed aan de andere synagogen die Zwolle heeft gekend, de (opper)rabbijnen in de Overijsselse hoofdstad en aan de geschiedenis van de joodse gemeenschap.

De tentoonstelling is geopend van 13.30 tot 15.30 uur. De (eenmalige) rondleiding begint om 14.00 uur en duurt ongeveer een uur. De kosten zijn 4 euro voor volwassenen, 3 euro voor jongeren van 13 t/m 17 jaar en 2,50 euro voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. De allerkleinsten (tot en met 5 jaar) hebben gratis toegang.

De synagoge werd in 1899 in eclectische stijl gebouwd. Het gebouw is ontworpen door architect F.C.Koch. In 1746 werd aan de Bitterstraat de eerste synagoge van Zwolle in gebruik genomen. Daarna deed 150 jaar lang de Librije aan het Broerenkerkplein als zodanig dienst. De huidige synagoge is voor de gedecimeerde joodse gemeenschap na de Tweede Wereldoorlog te groot. Het gebouw is tussen 1985 en 1989 gerestaureerd. Nu wordt het ook gebruikt als cursusruimte en als cultureel centrum en het biedt ruimte aan een permanente tentoonstelling over Joods leven in en om Zwolle.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo