<< Ga terug

Rioolgemaal aan de Turfmarkt wordt compleet gerenoveerd

Rioolgemaal aan de Turfmarkt wordt compleet gerenoveerd
Foto: Erik-Jan Berends

(door Erik-Jan Berends)

DIEZERPOORT – Het rioolgemaal aan de Turfmarkt, het op één na grootste in Zwolle, wordt de komende weken totaal gerenoveerd. De hele operatie gaat zo’n 450.000 euro kosten.

De oude pompen waren elf jaar en volgens de gemeente aan vervanging toe. Inmiddels is een noodinstallatie geplaatst, zodat het gemaal tijdens de werkzaamheden in bedrijf kan blijven. “Dit gemaal verwerkt het afvalwater uit de Marslanden, Assendorp, Wipstrik, Diezerpoort en Oosterenk”, vertelt projectleider Mark Heideveld. “Na dat in Holtenbroek is het de tweede grootste in Zwolle met een capaciteit van 2.400 kubieke meter per uur.” De totale revisie was volgens hem met name nodig vanwege het grote aantal natte billendoekjes in het riool, waardoor de pompen regelmatig vastliepen. “We treffen soms ook complete handdoeken aan. Het zijn zaken die je niet in het riool wilt hebben. Onze servicemedewerkers moesten er enkele keren per week aan te pas komen om de storingen te verhelpen.”

De vijf nieuwe pompen kunnen de verontreiniging wel aan. De doekjes gaan er doorheen of worden verscheurd. Maar het riool is geen ‘alleseter’ benadrukt Heideveld. “In feite moeten we dat kinderen op de basisschool al op het hart drukken. Billendoekjes en handdoeken horen niet thuis in het riool.” Eén van de vijf nieuwe pompen is een ‘babypomp’ die 24 uur per dag draait en veel minder energie kost dan de vier grote. “Dat is veel duurzamer”, volgens de projectleider. “Negentig procent van de tijd staat de boel droog. Het opstarten van zo’n grote pomp kost veel meer energie.”

Als alles volgens planning verloopt, is de hele verbouw en installatie voor de bouwvak klaar. Daarna volgen de laatste puntjes op de i, waarna de nieuwe installatie in gebruik wordt genomen.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo