<< Ga terug

Redder Gerben van Dam krijgt erepenning

Redder Gerben van Dam krijgt erepenning
Foto: Nick Lubberman

OMMEN/ZWOLLE - Zwollenaar Gerben van Dam heeft vrijdag in Ommen de erepenning voor menslievend hulpbetoon gekregen. Burgemeester Hans Vroomen reikte de erepenning uit op het gemeentehuis.

Van Dam ontving de onderscheiding omdat hij op 6 september 2019 een man in een fietsrolstoel van de rails van een spoorwegovergang in Ommen redde. Enkele seconden nadat hij de man van de rails trok, denderde een trein over het spoor en reed de rolstoel total loss. In aanwezigheid van zijn familie werd de redder gedecoreerd met de erepenning voor menslievend hulpbetoon. De Zwolse burgemeester Peter Snijders woonde de uitreiking ook bij. "Wij zijn trots op een inwoner als Van Dam en ik wil hem dan ook bedanken voor zijn heldendaad", aldus Snijders.

Onderscheiding

De erepenning voor menslievend hulpbetoon is een Nederlandse onderscheiding, bedoeld voor ‘hen die een menslievende daad hebben verricht die de kenmerken draagt van moed, beleid en zelfopoffering’. Deze onderscheiding is, na de Militaire Willems-Orde, de oudste nog bestaande Nederlandse dapperheidsonderscheiding.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo