De Swollenaer

Woensdag, 3 juni 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Rechtbank: steekpartij Leger des Heils was poging doodslag

Rechtbank: steekpartij Leger des Heils was poging doodslag
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE (JPZ) – Een 58-jarige Zwollenaar is veroordeeld tot een jaar cel en tbs met dwangverpleging voor een poging doodslag. Hij stak in maart een medebewoner van een opvanglocatie van het Leger des Heils neer in een ruzie om een tientje.

Dat bleek uit het vonnis van de rechtbank in Zwolle. De ruzie eindigde op 27 maart met een mes tussen de ribben bij de man die aan de 58-jarige Theo B. speed zou leveren. Theo betaalde een tientje, maar kreeg niets en dat pikte hij niet. De verdachte zei dat hij uit noodweer stak, maar van voor hem dreigend gevaar was geen sprake. H. liep juist met een mes in zijn hand naar de kamer van het slachtoffer om hem een lesje te leren. Tot geluk van het slachtoffer drong het mes slechts anderhalve centimeter zijn lichaam binnen. In het ziekenhuis werd het slachtoffer meteen geopereerd. Dat hier sprake is van een poging tot doodslag blijkt uit de verwondingen die het slachtoffer opliep: een slagader was geraakt en de man was in shock. Volgens de rechtbank heeft het slachtoffer alleen dankzij dit medisch ingrijpen het incident overleefd.

Celstraf

Zijn raadsman vroeg het bij een celstraf te laten. Dit omdat de rapporten over de geestestoestand van H. onduidelijk waren. De man is licht verstandelijk gehandicapt en handelt door hersenschade zeer impulsief. Volgens deskundigen is er, doordat de verdachte elke vorm van behandeling weigert, een verhoogde kans op herhaling. Juist het gebruik van speed vergroot die kans. De reclassering adviseerde tbs met voorwaarden, ook omdat de man niet voornemens is te stoppen met het gebruik van speed. De rechters vinden een intensieve klinische behandeling noodzakelijk ter bescherming van de maatschappij. De rechtbank kiest voor tbs met dwangverpleging. Dit omdat de Zwollenaar behandeling weigert.