De Swollenaer

Donderdag, 24 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Protest tegen Lelystad Airport en luchtvaartgroei

Protest tegen Lelystad Airport en luchtvaartgroei
Redactie: Fred Sollie

ZWOLLE - Bewonersgroepen en milieu-organisaties slaan op 23 juni de handen ineen om een stop op de laagvliegroutes van en naar Lelystad Airport en de luchtvaartgroei te eisen.

Over dat onderwerp spreken in Zwolle onder meer oud-minister Jan Terlouw, Tweede Kamerlid Suzanne Kröger (GroenLinks) en onderzoeker Leon Adegeest van HoogOverijssel. In zes steden rondom luchthavens gaan omwonenden, politici en vele anderen tijdens deze landelijke protestdag samen de straat op: Zwolle, Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Maastricht en Eelde. De bijeenkomsten worden georganiseerd door het Landelijk Bewonersberaad Luchtvaart (LBBL) en Greenpeace.

Verschillende regionale actiegroepen die momenteel strijden tegen de laagvliegroutes van en naar Lelystad Airport ondersteunen de actie in Zwolle. Zij roepen iedereen die iets wil doen tegen de laagvliegroutes van en naar Lelystad Airport op om op zaterdag 23 juni om 13.00 uur naar park De Wezenlanden in Zwolle te komen om een gezamenlijke vuist te maken tegen laagvliegen en om de explosieve groei van het goedkope vliegen aan te kaarten, dat de luchtvaart er toe beweegt om steeds grotere delen van het luchtruim in gebruik te nemen.

Door deel te nemen aan deze actiedag kunnen mensen zelf aan de landelijke politiek laten zien dat de laagvliegroutes van en naar Lelystad Airport van tafel moeten. Maar ook dat de uitzonderingspositie van de luchtvaart, die leidt tot steeds meer vluchten, grotere vliegvelden en extreem lage ticketprijzen, niet langer houdbaar is. “Gezamenlijk roepen we de overheid op om de laagvliegroutes te stoppen en de eindeloze groei in de luchtvaart in te ruilen voor betere en duurzame alternatieven”, aldus de initiatiefnemers.

Park De Wezenlanden is gelegen aan de Wethouder Alferinkweg. Het podiumprogramma vindt plaats tussen 13.00 en 14.00 uur, waarna een voettocht volgt richting het oude gemeentehuis. Podiumacts worden afgewisseld met pitches van onder meer:- Jan Terlouw, voormalig minister van Economische Zaken en voormalig Commissaris der Koningin in Gelderland;- Leon Adegeest, onderzoeker van HoogOverijssel en aangesloten bij Samenwerkende Actiegroepen Tegen Laagvliegen (SATL);- Suzanne Kröger, Tweede Kamerlid namens GroenLinks; en- Anna Schoemakers, directeur van Greenpeace Nederland.

Het actuele sprekersprogramma is te vinden op http://stopluchtvaartgroei.nl/zwolle. Daar kan men zich ook aanmelden voor de bijeenkomst, en zo op de hoogte gehouden worden van het programma.Aangeraden wordt zoveel mogelijk met het openbaar vervoer of op de fiets te komen.