De Swollenaer

Woensdag, 5 augustus 2020

Op 5 augustus (week 32) verschijnt er geen papieren editie noch E-paper van de Swollenaer. De nieuwsvoorziening op onze website gaat wel altijd door.

Producer FutureSelf, Frank Schippers, tekent zijn eerste platencontract

Producer FutureSelf, Frank Schippers, tekent zijn eerste platencontract
Foto: Eigen foto
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE-ZUID – ‘Ik ben hier supertrots op en wil dit graag met Zwolle delen.’ De mail die Frank Schippers aan de redactie van weekblad de Swollenaer stuurde, laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Op maandag 9 juli tekende de producer een platencontract bij het Engelse label Acuna.

De 34-jarige ‘geboren, getogen en trotse Zwollenaar’ heeft als dj jarenlang gedraaid onder de naam Imad-Jay. “In Zwolle heb ik in iedere kroeg en op ieder festival mogen draaien. In 2009 werd ik in de Casteleijn eerste in de Zwolse dj-contest.” Zijn liefde voor muziek begint op zijn zeventiende als hij met een vriend veel Techno en Dance festivals bezoekt. Die vriend had een aantal draaitafels waar Schippers zo nu en ook mee mocht ‘spelen’. “Dat vond ik gaaf, waarop ik besloot zelf apparatuur aan te schaffen. Die zette ik op zolder, bij mijn ouders in huis. Toen is het balletje gaan rollen.”

De dj werd gevraagd voor feesten en ging in kroegen spelen, vooral lokaal, soms regionaal en een enkele keer met een uitstapje naar Amsterdam. Toen hij een jaar of 25 was, voelde Schippers ‘een leegte’. “Ik werd wat onrustig en begon me af te vragen wat producen nou echt inhoudt. Snel kwam ik erachter dat dat een heel andere tak van sport is.” Hij besloot die weg te gaan bewandelen, ondanks mooie samenwerkingen met Rob Teitsma en Jan Pierre van der Kamp en een optreden bij de opening van het PEC Zwolle stadion. Met inmiddels de nieuwe artiestennaam FutureSelf verdwijnt zijn dj-werk snel naar de achtergrond. “Ik zat vooral thuis in m’n hokje en sprak mijn contacten niet meer. Dan gaat het heel snel.”

“Het produceren viel wel tegen”, erkent hij. “Het was echt zwoegen. Ik ging terug naar de basis: wat is muziek nu eigenlijk? Ik las er boeken over en bekeek veel filmpjes op youtube. Het ging van twee stappen vooruit en dan weer een terug, zeg maar.” Schippers koopt in 2007 betere apparatuur en een goed softwarepakket. “Muziek maken zit niet in de familie. Toch ging ik mijn eerste tracks maken. Mijn sound? Het is geen House en geen Trance, het zit er tussenin. Dat is soms lastig, want mensen willen het altijd graag een naam geven. Als ze het Trance noemen, vind ik dat prima.”

Het produceren bestaat uit een creatief en een technisch proces, legt hij verder uit. “Bij het creatieve gaat het om akkoorden, de melodie en baslijntjes. Bij het technische gaat het om het mixen en monteren en het zo hard mogelijk maken van de muziek. Mensen beoordelen luide muziek als professioneler, hoewel ook daar een grens aan zit.” Als Schippers een aantal tracks heeft gemaakt, wil hij naar de volgende stap: een track uitbrengen.

“De bedoeling is dat je die dan opstuurt naar verschillende labels. In negentig procent van de gevallen, hoor je niets terug.” Anders was het toen hij zijn track Sensa verzond. “Binnen tien minuten reageerde een Engelse producent met de mededeling ‘Die wil ik hebben’. Ik was ontzettend trots en zie dit als een erkenning. Dat is voor mij het belangrijkste. Daarmee onderscheid ik me van de mensen die huis-, tuin- en keukenproducers blijven. Mooie bijkomstigheid is dat ik nu een marketingapparaat heb dat mij gaat profileren. Rijk zal ik er echter niet van worden.” Sander van Doorn is vanaf dag één Schippers’ grote voorbeeld. “Hij is mijn idool. Zijn tracks zijn de reden waarom ik deze muziek zo tof vind. Nummers die ik mooi vind, pluis ik helemaal uit. Ik merk dat ik in mijn muziek wat van hem heb opgepikt, al kom ik verder niet bij hem in de buurt.”

Schippers ziet het tekenen van het platencontract als een eerste begin. “Het producen is echt een passie van me. Ik steek er heel veel geld en tijd in; ik heb oook bewust een baan als planner waarbij ik na mijn werk de deur achter mij dicht kan doen en me op het producen kan storten. Met het contract kan ik boekingen als dj krijgen, kans maken om in dat netwerk op te treden en mag ik mogelijk remixen maken. Nu ga ik eerst weer de theorie oppakken en nieuwe tracks beluisteren. Ik sta nog in de kinderschoenen en heb nog veel te leren. De komende tijd wil ik graag weer nieuwe tracks maken, daarin beter te worden en mijn studio verder uitbreiden.”

Wie een trailer van de track Sensa van FutureSelf wil beluisteren, kan terecht op www.soundcloud.com/futureselfofficial