De Swollenaer

Vrijdag, 18 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Popkoor Peppersweet gaat het theater in

Popkoor Peppersweet gaat het theater in
Foto: Erik-Jan Berend
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Erik-Jan Berends)

BINNENSTAD – In twee uur komen zoveel mogelijk muziekstijlen voorbij van de jaren zestig tot heden. “Ja, het is een gewaagd project”, zegt dirigente Margriet Bruggemans van popkoor Peppersweet. Haar koor staat op 6, 7 en 8 oktober voor het eerst in het theater.

Waar een ‘normaal’ koor soms drie jaar doet over een theaterproject, realiseert Peppersweet hetzelfde in ongeveer acht maanden, benadrukt de dirigente nog maar eens het unieke van de voorstelling. “Die is in het Papenstraattheater. Het publiek komt in een soort kermisattractie terecht. Marjan Penterman vertelt verhalen over en met het koor vanaf een schommel. De zeventien zangeressen en één zanger brengen in tweeëntwintig nummers verschillende genres. We spelen twee sets van ieder drie kwartier.” Het koor wordt begeleid door pianist Reinder van Raalte en drummer Willem de Jongh.

Het was voor de koorleden even schrikken, toen Bruggemans begin januari met het voorstel voor een theatershow kwam. “Ze waren een beetje beduusd.” Zelf vond ze naar eigen zeggen de juiste mensen bij Stadkamer die het initiatief ondersteunt met een subsidie. “Het koor bestaat al lang en ieder jaar hebben we een zanguitvoering. Ik vond het echter tijd voor een aanvullend programma. Het niveau is zo hoog dat ik vind dat de koorleden dat verdienen.”

De zangeressen en zanger zijn zich direct vol gaan inzetten om een goede theaterproductie neer te zetten. “De titel van de show is ‘Back in time’”, vertelt Kim van Elburg, die samen met Bruggemans de hele organisatie doet. “In de verhalen komt ook terug wat de koorleden in de tijd deden dat een bepaald lied populair was. De link tussen het koor en de muziek wordt duidelijk benadrukt. Het wordt een feest der herkenning.” Dat daarvoor belangstelling bestaat, blijkt wel uit het feit dat het optreden op 8 oktober al is uitverkocht. De organisatoren hebben met 7,50 euro de toegangsprijs – voor theater – bewust laag gehouden om de voorstelling zo laagdrempelig mogelijk te houden.

Bruggemans wil van popkoor Peppersweet geen ‘keurig koor’ maken. “Ik houd er niet zo van binnen de lijntjes te blijven. Samen met Reinder schrijf ik de arrangementen. We houden van moderne, fijn in het gehoor liggende, liedjes. Ondertussen wil ik het koor zoveel mogelijk professionaliseren.” De theatershows gaan wat haar betreft dan ook vanaf nu wel een paar jaar door. “Het wordt een heel mooi optreden en dat mag ook best in andere theaters worden gezien. Met deze kleine productie willen we wel een statement maken en bezoekers een heel mooie avond bezorgen. Mochten overigens alle voorstellingen uitverkocht zijn, dan plannen we nog een extra voorstelling op zaterdagmiddag.”

Kaarten voor het optreden zijn verkrijgbaar via de Facebookpagina van popkoor Peppersweet of anders via de site van de dirigente: www.margrietbruggemans.nl.