De Swollenaer

Woensdag, 3 juni 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Poëziebus doet RAW Space in Zwolle aan

Poëziebus doet RAW Space in Zwolle aan
Foto: Look J. Boden
Redactie: Erik-Jan Berends

VEERALLEE - Poëziebus toert van 6 tot en met 12 augustus weer door Nederland en België. Deze bustournee brengt twintig dichters uit beide landen in één week van Kortrijk naar Amsterdam. Op vrijdag 10 augustus strijkt het gezelschap neer bij RAW Space in Zwolle. De toegang is gratis.

De Poëziebus Tour, die in 2015 een vliegende start kende, is inmiddels uitgegroeid tot een kunstkaravaan: een bus vol dichters, een mobiel podium en een uitgebreid randprogramma. Publiek kan de dichters niet alleen beluisteren, maar ook ontmoeten. Daartoe introduceert Poëziebus de Steltenbus: een unieke combinatie van poëzie en straattheater. De Steltenbus is een op een bus gelijkende constructie die door twee steltlopers door de stad wordt bewogen. Vanuit de Steltenbus verzorgen dichters spontane ‘pop up’ optredens op onverwachte plekken in de stad.

Ook met de rest van het programma zet Poëziebus hoog in op publieksbeleving. Bezoekers kunnen op verschillende manieren onderdeel zijn van het programma. Ze kunnen meedoen aan een workshop, een onderwerp aandragen voor de dichter op het podium of zelfs een persoonlijk gedicht laten schrijven. Het optreden in Zwolle is georganiseerd in samenwerking met RAW Space, PlankenPoëzie, Jazz in Zwolle en Partij Voor Cultuur. De komst is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Zwolle, het VSBfonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

RAW Space is gevestigd aan de Willemsvaart 21a. Het programma ziet er als volgt uit:

11.00 – 17.00 uur: Expositie: East Meets West (Ronald A. Westerhuis & Jasper Krabbé)

14.00 – 15.00 uur: Workshop voor Kinderen: Gedichten schrijven (Karin van Kalmthout / Lucie de Droom)

15.00 – 17.00 uur: Poëzie op Maat + live zeefdrukken

16.00 – 18.00 uur: Open repetities (jazz & poëzie)

19.30 – 22.00 uur: Optredens van Poëziebus (samen met Jazz in Zwolle en PlankenPoëzie)

's Middags gaat Poëziebus met de Steltenbus rond in de binnenstad van 14.00 tot 15.00 uur en van 16.00 tot 17.00 uur. Zie voor meer informatie over het programma www.poeziebus.nl/zwolle. De twinitg podiumdichters die deelnemen aan de tour vertegenwoordigen alle genres en stijlen die ons taalgebied biedt. Een optreden van Poëziebus is daarom niet alleen een perfecte introductie tot de podiumdichtkunst, maar vooral een feestje voor iedereen die, doorgewinterd of niet, van poëzie houdt.

Zie voor meer informatie www.poeziebus.nl, Facebook, Twitter en Instagram.