De Swollenaer

Zaterdag, 11 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Orkest van het Oosten en Steef de Jong verzorgen avondconcert op Stadsfestival

Orkest van het Oosten en Steef de Jong verzorgen avondconcert op Stadsfestival
Foto: Bud Fenker
Redactie: Erik-Jan Berends

BINNENSTAD - Het traditionele Stadsfestival Zaterdagavondconcert vindt dit jaar plaats op het Noordereiland, naast Theater de Spiegel. Het Orkest van het Oosten en Steef de Jong maken speciaal voor deze zesde editie een nieuw programma en steken het traditionele Weense Nieuwjaarsconcert met veel humor in een nieuw, zomers jasje.

Op het programma van dit Zomers Nieuwjaarsconcert staan naast werken van Offenbach, alle grote hits van Johann Strauss, zoals de Tritsch-Tratsch Polka en An Der Schönen Blauen Donau. De avond wordt afgesloten met een daverende Radetzky Mars. Ook dit jaar kan het publiek meezingen, dansen en met een eigen bootje aanleggen, om te genieten van het concert.

Steef de Jong, theatermaker en groot fan van Strauss, voorziet het concert op zijn eigen manier van commentaar. Alle elementen van het traditionele nieuwjaarsconcert komen voorbij. Zo gaat De Jong op zoek naar het verhaal achter deze Armin van Buren van de 19e eeuw. De theatermaker maakte eerder al de succesvolle voorstellingen Straussvogel en Ludwig en oogstte het afgelopen seizoen, samen met Alex Klaasen, veel sterren voor hun voorstelling Modern Art Revue. Later dit jaar is De Jong op de Parade te zien met zijn nieuwe voorstelling Groots en Meeslepend.

“Het Stadsfestival is de plek om te ont-moeten”, meldt organisator Zwolse Theaters. “Elkaar, de makers van de kunsten en wellicht jezelf.” Het festivalterrein bevindt zich dit jaar op een andere locatie: het Noordereiland, naast Theater de Spiegel. Het terrein wordt ingericht als een ontmoetingsplek vol met theatertenten en met een groot podium waarop plek is voor het grote symfonisch orkest van Overijssel: het Orkest van het Oosten.

Het Zomers Nieuwjaarsconcert is op zaterdag 2 september en begint om 20.00 uur. Het zaterdagavondconcert is gratis toegankelijk als aftrap van een nieuw cultureel seizoen. Het Stadsfestival.nl is dit jaar van 31 augustus tot 3 september.