De Swollenaer

Dinsdag, 22 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Organisator Rob Bults: ‘Winters Zwolle groeit langzaam uit tot een publieksevenement’

Organisator Rob Bults: ‘Winters Zwolle groeit langzaam uit tot een publieksevenement’
Foto: Eigen foto
Redactie: Erik-Jan Berends
(door Erik-Jan Berends)

BINNENSTAD – ‘Een strakker evenement en meer verbinding’. Zo typeert organisator Rob Bults het Zwolse winterevenement Winters Zwolle van dit jaar. Veel activiteiten zijn gecentreerd rond het Grote Kerkplein en naar de iets meer afgelegen onderdelen rijdt een speciale Amerikaanse schoolbus.

Het IJsbeeldenfestival, de World Press tentoonstelling en de ijsbaan op het Rodetorenplein zijn de langdurige evenementen van Winters Zwolle. Bults: “Dat zijn de expositie-achtige onderdelen waaraan arrangementen zijn gekoppeld. Deze zijn natuurlijk voor de Zwollenaren, maar vooral ook voor mensen van buitenaf. We hopen dat zij een aantal dagen in de stad blijven. Het festivalgedeelte rond Kerst is nadrukkelijk voor beide doelgroepen.”

Festivalgevoel

Het festivalterrein van Winters Zwolle staat van 21 tot en met 24 december op het Grote Kerkplein. “Dat is ook een gemakkelijker plek voor het publiek dan het Broerenkerkplein”, vervolgt hij. “Daar is deze vier dagen lang ook een muziekprogrammering. Dat brengt het festivalgevoel in de stad.”

In die periode, op 21 en 22 december, is het Wereldberoemde Verhalen Festival (WBVF). Het telt achttien verhalenroutes en 26 met de muziekroutes eraan toegevoegd. Het ZwolleFonds houdt op 22 december een kerstmarkt in de Luttekestraat. Voor 24 december heeft de Horeca Evenementen Stichting Zwolle (HESZ) het jaarlijkse Kerstival georganiseerd, waarbij bandjes in de kroegen rouleren.

Nieuw

Het onderdeel ‘Op grote hoogte’, op 23 en 24 december, is nieuw. “Het is een circustheaterfestival, waarbij je alleen omhoog kan kijken”, legt Bults uit. “Er komen drie acts rondom Academiehuis de Grote Kerk. Achtereenvolgens op de Grote Markt, in het Academiehuis en dan op het Grote Kerkplein zijn er drie keer per dag een serie gratis toegankelijke acts. Zwolle heeft de ambitie de vierde economie van Nederland te worden. Dat brengen we tegen het decor van de oude Hanzestad, waarvan je de overblijfselen vooral ziet als je omhoog kijkt.” De midwinterspooktocht kent zijn derde editie en is dus nog betrekkelijk nieuw. “We brengen er geen horror-elementen in. Het gaat erom dat het een spanningsgevoel oproept met eigenlijk niets. Op 23 december is de tocht vooral in de avond en op 24 december meer overdag. Na Kerst staat Zwolse Theaters in het teken van het Sprookjesfestival. Dat is er al jaren, maar heeft nu ook meer verbinding met Winters Zwolle”, stelt de organisator tevreden vast.

Verhaal

Evenals het zomerfestival Zwolle Unlimited wordt Winters Zwolle ook een paraplu-evenement. Bults: “Ik vind het heel mooi dat de diverse organisaties van alle festivalonderdelen elkaar nu heel goed weten te vinden. Zo groeien we langzaam naar een echt publieksevenement dat mensen een aantal dagen kunnen bezoeken. We richten ons op evenementen met een verhaal. Daarbij gaat het ons vooral om de wintergedachtes als bezinning, samen op pad en ontmoeting in de donkere dagen voor Kerst. Dat past ook heel goed in deze tijd van het jaar.”

Kerst

Volgens de organisator is er voor iedereen wat te doen op Winters Zwolle. “Met name ook voor kinderen. Met het WBVF, het Sprookjesfestival en de ijsbaan kunnen families zich er ook uitstekend vermaken. En voor wie écht specifieke kerstactiviteiten wil, kan via een link op de site naar Kerst in Zwolle. Daarmee werken we ook samen, zodat deze mensen ook aan hun trekken komen.” Op de site www.winterszwolle.nl zijn alle activiteiten te vinden en is ook de kaartverkoop begonnen.