De Swollenaer

Zondag, 31 mei 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Opening tentoonstelling Levenslicht vormt startsein viering 75 jaar vrijheid

Opening tentoonstelling Levenslicht vormt startsein viering 75 jaar vrijheid
Foto: BrugMedia
Redactie: Erik-Jan Berends

BINNENSTAD - Burgemeester Peter Snijders en voorzitter van de Joodse gemeente Zwolle Ingrid Petiet openen donderdag 30 januari omstreeks 15.15 uur samen in Academiehuis de Grote Kerk een bijzondere bijeenkomst rond Levenslicht.

Dit lichtmonument van Daan Roosegaarde is er tot en met 31 januari te zien. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft de kunstenaar gevraagd dit tijdelijk lichtmonument te ontwerpen met de bedoeling om mensen in hun eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden en het bewustzijn daarover te vergroten. Op 27 januari was het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd, hét internationale symbool van de Holocaust.

Herdenkingsstenen

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Roosegaarde heeft deze traditie als inspiratie gebruikt. In gesprek met Holocaustoverlevenden en hun familie kwam hij tot het ontwerp van Levenslicht. Met 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen (het aantal slachtoffers uit Nederland) staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust.

Monument

Het lichtmonument moet een verbindend monument vormen, omdat het vorm krijgt in meerdere gemeenten. Na de landelijke onthulling van het gehele monument op 16 januari in Rotterdam, wordt een deel van de stenen in meer dan 170 gemeenten tentoongesteld. Het betreft allemaal gemeenten die te maken hadden met de vervolging van Joden, Roma en Sinti.

Zwolle

Zwolle had voor de Tweede Wereldoorlog met ruim 775 mensen één van de grotere, bloeiende Joodse gemeenten van ons land. Bijna vijfhonderd Joodse Zwollenaren, meer dan de helft, werden tijdens de oorlog vermoord. Zij maken deel uit van de wereldwijd zes miljoen Joodse slachtoffers van de Holocaust.

Foto

Levenslicht is te zien tegen de achtergrond van de recent gevonden unieke foto van de deportatie van Joodse Zwollenaren. Tijdens de bijeenkomst donderdag vertelt Vincent Robijn, directeur van het Historisch Centrum Overijssel, meer over deze foto. Stadsdichter Jeroen Kraakman schrijft voor de bijeenkomst rond Levenslicht een gedicht.