De Swollenaer

Zondag, 31 mei 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Ondernemersvereniging en bewoners Diezerbrink verzetten zich tegen komst coffeeshop

Ondernemersvereniging en bewoners Diezerbrink verzetten zich tegen komst coffeeshop
Foto: Erik-Jan Berends
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Erik-Jan Berends)

DIEZERPOORT – “Zijn we net anderhalf jaar met hele mooie plannen bezig, krijgen we dit”, verzucht Annet Kroes van ondernemersvereniging Diezerbrink. Als het aan de gemeente Zwolle ligt kan een vijfde Zwolse coffeeshop zich vestigen aan de Vechtstraat 98.

De leden van de vereniging maken zich daarover ernstig zorgen. “We hebben ervaring met een coffeeshop aan de Thomas a Kempisstraat”, zegt Lianne Mensink. “Die is inmiddels weer verdwenen, maar sindsdien is het in dat deel van de straat flink misgegaan.” Een deel van de Diezerbrink werd op 29 maart geinformeerd over de voorgenomen komst van de coffeeshop. Op een druk bezochte bijeenkomst op 11 april uitten de winkeliers en buurtbewoners al hun zorgen.

Kroes: “De uitbater heeft het eerst geprobeerd in de Assendorperstraat. Daar is het niet doorgegaan, met name vanwege verwachte verkeersproblemen. Die komen hier helemaal: ook de gemeente spreekt van meer verkeersbewegingen dan verwacht. In de informatienota van de gemeente wordt verder gegoocheld met cijfers. De initiatiefnemer gaat uit van honderd bezoekers per dag, terwijl op basis van Zwolse referenties het verwachte aantal zeshonderd is. De huidige parkeervoorziening is ontoereikend voor dit verwachte aantal bezoekers. Bovendien zit er vlakbij ook een thuiszorgwinkel waar veel mensen komen die slecht ter been zijn. Voor hen is die parkeerruimte echt nodig. De landelijk heel bijzondere vliegviswinkel naast het pand dreigt al weg te gaan.” Bizar vinden de winkeliers ook dat de coffeeshop komt op een plek met vlakbij een RIBW-instelling waar ex-verslaafden weer op de goede weg worden geholpen.

“We hebben alle winkeliers opgeroepen hun zienswijze bij de gemeente in te dienen”, zegt Mensink. Kroes verbaast zich vooral: “Als het protest zo sterk is, dan moet je als gemeente toch gaan nadenken? Alles is er bij de gemeente ook op gericht om het verkeer om het winkelgebied heen te leiden. Dan zal juist op dat stukje Vechtstraat nog meer verkeer komen. Er wordt ook gezegd dat het vooral een afhaalpunt is. Waarom moet dat dan hier? Dat kan bijvoorbeeld ook op de Marslanden. Ik kan weinig argumenten bedenken waarom de coffeeshop juist hier zou moeten zitten.”

“Er liggen heel mooie plannen voor dit winkelgebied. Zelfs de meest kritische leden van de ondernemersvereniging zijn er voor. We gaan er dus weer voor. We hebben ons sterk gemaakt voor een vriendelijk en goed verlicht winkelgebied voor de passanten met een gezellige sfeer. Dat is ook allemaal in goede samenwerking met de gemeente gedaan. Het zou eeuwig zonde zijn als de komst van de coffeeshop deze plannen doorkruist. We hebben geen problemen met een vijfde coffeeshop, maar wel met de plaatsing daarvan in een woon- en winkelgebied”, besluit Mensink.