De Swollenaer

Woensdag, 8 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Omstreden woningbouw Zuiderkerkstaat mag doorgaan

Omstreden woningbouw Zuiderkerkstaat mag doorgaan
Redactie: Erik-Jan Berends

DEN HAAG – De eigenaren van twee percelen aan de Zuiderkerkstraat in de wijk Asssendorp mogen daar twee woningen bouwen. Dat heeft de Raad van State woensdag beslist.

De Raad verwierp de bezwaren van een aantal omwonenden tegen het bestemmingsplan waarin de bouw wordt geregeld. De omwonenden vrezen dat de nieuwbouw hun leefomgeving zal aantasten. De woningen komen diep in een monumentale binnentuin te staan. Ze klaagden verder bij de Raad over verlies aan zonlicht en inkijk vanuit de nieuwe woningen.

Aantasting

Volgens de Raad valt het allemaal zeer mee. Het gaat om een plek in stedelijk gebied. En dat betekent dat bewoners dichter op elkaar komen te zitten en enige aantasting van privacy en zonlicht krijgen te verduren. Volgens de Raad heeft ook niemand in ons land een blijvend recht op vrij uitzicht.

Inkijk

De Raad constateert ook dat de inkijk door wetgeving wordt beschermd. Daaraan wordt hier ook voldaan. Verlies aan zonlicht is er vrijwel niet, zo blijkt uit een bezonningsstudie die de gemeente heeft laten doen. Als er al zonlichtverlies optreedt bij de omwonenden, dan is dat niet door de bouw van de twee woningen. De bestaande bomen in de binnentuin zijn eerder de boosdoener, constateert de Raad.

Al met al vindt de Raad dat de leefomgeving van de omwonenden door de woningbouw nauwelijks wordt aangetast. Daarom is het bestemminhgsplan goedgekeurd.