De Swollenaer

Zondag, 31 mei 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

'Ombouw van kantoren naar woningen kansrijk in Zwolle'

'Ombouw van kantoren naar woningen kansrijk in Zwolle'
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE - Leegstaande kantoren en een grote behoefte aan (huur)woningen: dat vraagt wat de gemeente Zwolle betreft om de ombouw van kantoren naar huisvesting. De gemeente heeft daar onderzoek naar laten doen. Met name in de binnenstad(schil), dicht bij het station op Hanzeland en op bedrijventerrein Oosterenk zijn er volgens haar mogelijkheden.

"Zwolle is in trek. De Overijsselse hoofdstad groeit de komende jaren flink, tot 140 duizend inwoners in 2040. Voor de komende tien jaar moeten daarom al zo’n zesduizend woningen worden gerealiseerd. Zwolle streeft bij die groei naar een gebalanceerde mix van bouw in de zogenoemde uitleglocaties aan de randen van de bestaande stad en inbreiding in de stad zelf. Ombouw van leegstaande kantoren tot woning is voor dat laatste een goede mogelijkheid. Het zou de komende jaren om vier- tot zeshonderd woningen gaan. Daarmee kan de kantorenleegstand - nu zo’n 17 procent - worden teruggedrongen", meldt de gemeente in een persbericht. "Tot woningen getransformeerde kantoren lenen zich met name goed voor kleinere huishoudens in verschillende leeftijdscategorieën. We zien ook mogelijkheden in diversiteit in de duur van een ombouw. Vaak is een structurele verandering in wonen wenselijk, maar er zijn ook situaties denkbaar waar een tijdelijke transformatie de voorkeur verdient."

De gemeente heeft inmiddels voor een aantal locaties in de stad profielen opgesteld waarin precies staat welke kansen en aandachtspunten er voor dat gebied zijn voor de transformatie van kantoren naar woningen. De profielen zijn bedoeld om de kansen zo goed mogelijk te benutten. De profielen voor de binnenstad, de binnenstadschil, Hanzeland en Oosterenk zijn te vinden op de website van de gemeente, www.zwolle.nl.