De Swollenaer

Zaterdag, 11 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Noordereiland vormt het festivalhart van het Stadsfestival 2017 'nieuwe stijl'

Noordereiland vormt het festivalhart van het Stadsfestival 2017 'nieuwe stijl'Noordereiland vormt het festivalhart van het Stadsfestival 2017 'nieuwe stijl'
Redactie: Erik-Jan Berends

BINNENSTAD – De Zwolse binnenstad staat van 31 augustus tot en met 3 september in het teken van de zesde editie van het Stadsfestival. De organisatie is nu in handen van Zwolse Theaters.

Het Noordereiland, naast Theater De Spiegel, wordt omgetoverd tot festivalterrein vol theatertenten, terrassen en foodtrucks. De korte voorstellingen spelen zich af in kleine en grotere tenten. Tenten die iedereen die weleens op theaterfestival De Parade is geweest, bekend zullen voorkomen. Tijdens het festival krijgt het publiek een proeverij van korte performances, voorstellingen en concerten. Zo’n optreden is theatraal, muzikaal, literair, vermakelijk of bloedserieus. Daarnaast kunnen bezoekers heerlijk eten aan de hele lange tafel die dwars over het feestterrein staat opgesteld. Tijdens het diner wordt er op deze tafels theater gemaakt door ArtEZ studenten.

Het programma is iedere dag anders. Donderdag kan men, na de officiële opening, bijvoorbeeld genieten van Ellen ten Damme en Lucas de Man. Vrijdag staat André Manuel met zijn band Fratsen op het programma en zijn er voorstellingen van onder meer Toneelgroep Oostpool en het komische trio De Gestampte Meisjes. Zaterdag wordt een speciale familiedag vol jeugdprogrammering en zijn de voorstellingen gratis toegankelijk. Op zaterdagavond is het Zomers Nieuwjaarsconcert, een groot openluchtconcert door het Orkest van het Oosten en Steef de Jong. En er is nog veel meer, zoals bijvoorbeeld Lijf van 155. Dit Breakdance-collectief speelde het dak eraf op Lowlands, Sziget en in de Melkweg. Dit keer beklimmen de mannen het podium samen met tropical bass act Cookachoo: breakdance en live-muziek dus, mok voguing, video-art en aanstekelijke beats uit de nineties. Zie voor het volledige programma het blokkenschema of kijk op www.stadsfestival.nl/programma.

Het Stadsfestival is het allereerste festival van Nederland dat haar eigen muntjes maakt met plastic zwerfafval als grondstof. Men kan de Plastic Straat bezoeken waar tijdens het Stadsfestival plastic afval wordt omgezet in een festivalmuntje.

Het traditionele Stadsfestival Zaterdagavondconcert, voorheen Thorbeckegrachtfestival, vindt dit jaar plaats op het Noordereiland. Het Orkest van het Oosten en Steef de Jong maken speciaal voor deze zesde editie een nieuw programma en steken het traditionele Weense Nieuwjaarsconcert met veel humor in een nieuw zomers jasje. Op het programma staan werken van Offenbach en alle grote hits van Johann Strauss. Toegang voor dit concert is gratis. Het duurt van 20.00 tot ongeveer 22.00 uur.

Dit jaar wordt het Stadsfestival op zondag 3 september afgesloten met een stadsontbijt. Niet alleen voor de bewoners van de binnenstad in Zwolle, maar voor iedereen. Vanaf 09.30 uur is iedereen welkom om aan de lange tafels met elkaar te ontbijten. Tijdens het ontbijt wordt er natuurlijk gezorgd voor entertainment. Zie voor meer informatie www.stadsfestival.nl.