De Swollenaer

Donderdag, 28 mei 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Nieuw platform beoogt Zwolle als IT-hoofdstad van Nederland

Nieuw platform beoogt Zwolle als IT-hoofdstad van NederlandNieuw platform beoogt Zwolle als IT-hoofdstad van NederlandNieuw platform beoogt Zwolle als IT-hoofdstad van NederlandNieuw platform beoogt Zwolle als IT-hoofdstad van Nederland
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE – Bij hogeschool Windesheim hebben acht IT-organisaties vrijdag Zwolle IT-City gelanceerd, een platform dat Zwolle tot automatiseringshoofdstad moet maken. Johanna Hutte, Inhouse Recruiter bij de Zwolse onderneming ConnectingTheDots, nam hiervoor het initiatief.

Toen ze vorig jaar januari bij het bedrijf in dienst kwam, werd ze geconfronteerd met vijftien vacatures. “Als ik die alleen moest invullen, kreeg ik er een hele kluif aan. De vraag is groot in de IT-wereld. Ik vroeg me af wat we samen met andere bedrijven zouden kunnen doen.” Hutte ging met twintig organisaties om tafel, besprak tegen welke problemen ze aanlopen en of de moeilijke arbeidsmarkt een bedreiging is voor hun voortbestaan. “Ik kreeg steeds dezelfde antwoorden”, vervolgt ze. “Er was de wens tot veel meer samenwerking. Om maar te noemen, in het geval van een medewerker die het bij de ene werkgever niet zo meer naar de zin heeft, maar dan gemakkelijk naar een andere kan.”

De realiteit is dat veel bedrijven medewerkers inhuren via werving- en selectiebureaus. “Een kostbare zaak”, weet Hutte uit ervaring. “Alleen voor de bemiddeling ben je dan al zo`n 20.000 euro per medewerker kwijt. Dat is, zeker voor kleinere bedrijven, bijna niet op te brengen. De bureaus hebben ook de neiging mensen steeds opnieuw te bemiddelen. Met Zwolle IT-City willen we ook een soort front tegen dit soort praktijken vormen, anders gaat het ons heel veel geld kosten. Het wordt daarmee ook een soort eigen recruitbureau, maar dan niet commercieel maar in de vorm van een stichting.”

Hutte geniet ondertussen nog na van de gesprekken die ze met de Zwolse IT-ondernemers heeft gehad. “Het is me opgevallen dat de helft van de medewerkers van ConnectingTheDots die bedrijven helemaal niet kennen. Veel medewerkers weten niet wat er te koop is in Zwolle. Daarom willen we met het platform alles wat met IT te maken heeft zichtbaar maken, ook de kleinere organisaties die niet zoveel middelen hebben.” Zwolle heeft volgens haar wat dat betreft veel te bieden. “We hebben de nummer een HBO IT-opleiding van Nederland, we zitten in een economische groeiregio en de stad kent een prima werk- en leefklimaat. Verder zijn we bij de gemeente en provincie aan het lobbyen om meer IT-bedrijven voor Zwolle te interesseren. Ook willen we events naar de stad halen.”

Acht partijen trekken nu de kar van Zwolle IT-City. Zij hopen dat alle andere IT-bedrijven zich aansluiten. Dat kan via een soort sponsoring op het platform, waarvan de website de basis vormt. Hutte: “Daarop laten we zien wat we in Zwolle in huis hebben. Doel is dat studenten van de opleiding Zwolle niet verlaten en dat er mensen uit de Randstad naar Zwolle komen. Van de jaarlijkse bijna driehonderd afgestudeerden vertrekt een deel. Ook Windesheim zat daarom op dit platform te wachten. De hogeschool is nu partner, betrokken bij de website en gebruikt die ook voor (afstudeer)opdrachten voor studenten.” Het platform geeft volgens Hutte een goed beeld van de mogelijkheden in Zwolle, waar studenten zich kunnen orienteren op hun droombaan. “Er is zoveel onbekendheid. De Zwolse ondernemingen maken zulke mooie dingen en er gebeurt zoveel. Dat mag best meer podium krijgen.” Ze erkent wel dat IT`ers in de Randstad meer kunnen verdienen, maar nuanceert dat beeld ook meteen. “De kosten voor levensonderhoud zijn er ook veel hoger en probeer er maar eens een betaalbare woning te vinden.”

Het nieuwe platform wil marketingcampagnes gaan voeren in de Randstad om te laten weten dat Zwolle zit te springen om goede mensen en dat het hier goed leven is. Via free publicity wil ze ook in de regio Zwolle campagne voeren en met ludieke acties wil ze te zijner tijd andere steden uitdagen. “Het gaat allemaal best wel snel”, ervaart Hutte. “We gaan nu eerst live met de acht partijen. We komen maandelijks bij elkaar en dat levert al veel zaken op waarmee we iets willen. Voor de partners gaan we kwartaalbijeenkomsten beleggen waar we bespreken wat we voor elkaar kunnen betekenen en hoe we elkaar kunnen helpen.”