De Swollenaer

Zondag, 12 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Nieuw centrum voor geschiedenis ANNO moet de verhalen van Zwolle gaan vertellen

Nieuw centrum voor geschiedenis ANNO moet de verhalen van Zwolle gaan vertellenNieuw centrum voor geschiedenis ANNO moet de verhalen van Zwolle gaan vertellen
Redactie: Erik-Jan Berends
(door Erik-Jan Berends)

BINNENSTAD – ANNO is de nieuwe naam van het centrum waar de geschiedenis van Zwolle wordt verteld. In de periode dat de renovatie van het museum aan de Melkmarkt nog duurt, krijgen bezoekers een voorpoefje in een conceptstore aan de Sassenstraat 11.

Wethouder Monique Schuttenbeld en Vincent Robijn, voorzitter van de stichting Allemaal Zwolle en directeur van het Historisch Centrum Overijssel, maakten de naam donderdagmorgen bekend. ANNO moet in 2021 haar deuren openen in het monumentale Drostenhuis aan de Melkmarkt. “De honger naar geschiedenis is aanwezig”, volgens Schuttenbeld. ‘Ïn 2017 kwam de raadsopdracht aan de stichting Allemaal Zwolle om de Zwolse geschiedenis verder te brengen op een interactieve manier. Nu komen we met het complete verhaal met erfgoed, geschiedenis en archeologie.”

Robijn deed vervolgens dat complete verhaal uit de doeken. In het voormalige winkelpand van Tamse Wiertz hangen grote foto’s van de renovatie van het Drostenhuis als ook diverse kijkdozen. “Zo laten we zien hoe we het naar de toekomst gaan brengen. Onderdelen van ons concept brengen we hier als proeftuin. Een voorbeeld is de boomhut die hier staat. Daarin horen bezoekers geluiden van Zwolle, maar bezoekers kunnen er ook een bericht achterlaten. Zo verbinden we verleden, heden en toekomst aan elkaar. Dat gaat allemaal onder ANNO, een naam die op een camping in Italië is ontstaan.”

Het gaat er volgens hem om niet de geschiedenis te brengen om geschiedenis te vertellen, maar om het te verbinden aan de actualiteit. “We gaan het brede erfgoed van Zwolle naar het publiek brengen. Dat we alle lagen, alle disciplines in één centrum onderbrengen, is uniek in Nederland. We laten geen collectie zien, maar verhalen over Zwolle waarbij we collecties als middel gebruiken. Zo brengen we de historie op een interactieve manier aan een breed publiek en gaan we ook op verschillende plekken in de stad de geschiedenis vertellen.”

Lees het hele verhaal in onze krant van maandag 4 november.