<< Ga terug

'Nabestaanden hebben behoefte aan meer steun en begrip'

'Nabestaanden hebben behoefte aan meer steun en begrip'

ZWOLLE - Staatssecretaris Jetta Klijnsma van sociale zaken en werkgelegenheid heeft vrijdag in Zwolle de resultaten van de proef ‘Steun na Partnerverlies’ in ontvangst genomen. “Maatwerk, steun dichtbij huis door een luisterend oor en praktische adviezen te bieden en respect voor verdriet zijn broodnodig voor mensen die een partner verliezen”, zijn een paar belangrijke resultaten.

“Van het ene op het andere moment je partner verliezen door een ongeluk, dodelijke ziekte of een plotselinge vlaag van een te diepe depressie. Het komt vaker voor dan je denkt. Die berichten van een minuutje tussen ander nieuws raken ons nauwelijks. Totdat het jezelf overkomt en je achterblijft in een ravage van verdriet en wanhoop”, aldus Stichting De Jonge Weduwe. Vanuit dat besef startten het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de gemeente Zwolle, Stichting De Jonge Weduwe en welzijnsorganisatie WijZ eind 2015 de proef ‘Steun na Partnerverlies’.

Het doel van de proef was nabestaanden samen met en mede door lotgenoten terug in balans te laten komen. Zo zou er weer ruimte ontstaan om te werken en anderszins deel te nemen aan de maatschappij. Met de zelfredzaamheid van de nabestaande voorop. De behoefte van nabestaanden bleek over in ieder geval twee dingen te gaan: praten over het verdriet en het regelen van praktische zaken. In de proef werden nabestaanden via de gemeente benaderd met het ondersteuningsaanbod. Dat betreft onder meer een kennismakingsgesprek en de toewijzing van een eigen vrijwilliger. Afhankelijk van de behoefte kan de vrijwilliger gedurende een langere periode gesprekken voeren en meehelpen met het regelen van praktische zaken. Tijdens de hele proef is er uitgegaan van de inzet van vrijwilligers waar dat mogelijk is en van beroepskrachten waar noodzakelijk.

Maar er is meer. In de praktijk zijn het niet alleen de directe nabestaanden en hun familieleden en/of kennissen die met de nieuwe gezinssituatie moeten leren leven. Binnen diverse gelederen in de samenleving vergt een verlies in de nabije omgeving een unieke aanpak. Hoe gaan onderwijsprofessionals om met rouw en verlies in de klas? Hoe doen werkgevers dat op de werkvloer? En last but not least: hoe handelt de gemeente zelf? Ook daar is in de proef uitgebreid aandacht aan besteed.

De oprichters van Stichting De Jonge Weduwe overtuigden Klijnsma twee jaar geleden om met een proef van start te gaan. Zwolle pakte die de handschoen op. De proef en de persoonlijke verhalen hebben volgens Klijnsma laten zien hoe belangrijk het is om steun te krijgen na het verlies van een partner. Zij roept gemeenten op om hun voordeel te doen met de resultaten en vele praktische tips die de proef in Zwolle heeft opgeleverd. "Het is ontzettend belangrijk om mensen die te maken hebben met zo’n groot verlies, en veelal met (jonge) kinderen achterblijven, te ondersteunen, zodat er ruimte ontstaat om te rouwen en het leven weer op te pakken.”

Meer informatie is te vinden op https://www.steunnapartnerverlieszwolle.nl/Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo