<< Ga terug

Muzikant en Vechtdal FM presentator André Groote overleden

Muzikant en Vechtdal FM presentator André Groote overleden
Foto: RTV Oost

(foto: RTV Oost)

NIEUWLEUSEN -André Groote, oud presentator van Vechtdal FM, is woensdagavond in zijn woonplaats Nieuwleusen overleden. Hij presenteerde jarenlang radioprogramma’s bij de lokale omroep, waaronder ook met singer songwriter Erwin Nyhoff, en werd daarbij technisch ondersteund door Arnold Compagner. Vorig jaar maakte André bekend dat zijn gezondheid dusdanig was verslechterd dat hij het presenteren op moest geven.

De muzikale loopbaan van André begon ergens in de jaren vijftig toen hij met broer Henk de bühne op ging als The Goldstar Brothers, een Everly Brothers-achtig duo. Met de komst van broer Ben switchte het trio naar Engelstalig beatrepertoire en wijzigde de bandnaam in The G-Brothers om die al even snel te veranderen in het nog eigentijdser klinkende Geebros. Ondertussen breidde de band uit met een organist en bassist Cor Mestebeld. Eind 1968 bereikte Geebros met de feeststamper Henry The Horse (uitgebracht door Veronica-discjockey en platenbaas Joost den Draaijer) een hoge notering in de Top 40.

Daarnaast manifesteren de drie muzikale musketiers zich ook als Balance, Bull & Fish, een verwijzing naar hun sterrenbeelden. Om aansluiting te krijgen bij de progressieve rock van eind jaren zestig richtten ze Crying Wood op, een initiatief dat geen gehoor vond bij de platenmaatschappijen.

In de tweede helft van de jaren zeventig gingen ze verder onder de naam Air Bubble. Met het nummer Racing Car scoorde de groep in 1976 een regelrechte top 10-hit. De roem duurde slechts kort. Nieuwe nummers flopten en deelname aan de Nederlandse voorronde van het Eurovisiesongfestival bracht niet waar ze op hoopten.

Daarna probeerde André Groote het als soloartiest met Nederlandstalig repertoire. Toen het succes uitbleef richtte hij zich op zijn werk als paragnost. Muziek bleef echter als een rode draad door zijn leven lopen. In het nieuwe millennium trad hij geregeld op met ex-Prodigal Sons-voorman Erwin Nyhoff met wie hij radioprogramma’s maakte bij Omroep Zwolle en later ook bij Vechtdal FM.

André Groote werd 74 jaar.Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Like ons ook op Facebook!

Ontworpen door BCO Reclameburo