De Swollenaer

Maandag, 10 augustus 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Modern Zwols stel date via internet en trouwt op 79- en 82-jarige leeftijd

Modern Zwols stel date via internet en trouwt op 79- en 82-jarige leeftijd
Foto: Tessa Klooster
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Tessa Klooster)

ZWOLLE – Internetdaten is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Maar wie denkt dat het alleen voor jongeren en jongvolwassenen is weggelegd, heeft het mis. Elly Hartgers (79) en Jan Breeschoten (82) ontmoetten elkaar vijf jaar geleden op de datingsite Lexa. De vonk sloeg meteen over en het Zwolse stel is zo gek op elkaar dat ze op 3 november in het huwelijksbootje stappen.

“Ik vind dat jij maar op internet moet, zei mijn oom tegen mijn moeder”, vertelt Tineke Hartgers, dochter van Elly. En zo geschiedde. Hij maakte een mooi profiel voor haar aan. “Mijn moeder vond het wel spannend en wist niet of ze wel op de foto wilde, maar uiteindelijk heeft ze het toch gedaan.” Elly Hartgers was op dat moment 73 en al een tijdje alleenstaand. Tineke: “Ze vond het helemaal niet fijn om alleen te zijn. En had een beetje aanmoediging en hulp nodig.” In diezelfde tijd moedigden ook de kinderen van Jan hem aan om op zoek te gaan naar een vrouw. Jan, die volgens Tineke enorm bij de tijd is en nog van alles op internet doet, maakte met zijn kinderen een profiel aan.

Het duurde niet lang voor Elly, die op dat moment in Berkum woonde, en Jan, die in de Aa-landen woonde, een match waren. Hoewel het moderne stel elkaar digitaal ontmoette, hadden ze geen behoefte om eerst te mailen of te appen. Ze kozen daadkrachtig om elkaar voor het eerst te spreken bij Van der Valk tijdens een lunch. Tineke glimlacht: “Het klikte zo goed en ze hadden zoveel te bepraten dat het zomaar tijd was voor een diner.” Al snel bleek dat aan het voelen van vlinders in de buik geen leeftijdsgrens zit. Tineke: “Mijn moeder vertelde ons dat ze een afspraak had gehad en daar giechelde ze een beetje bij. Dat vond ik zo mooi. Ze was verliefd.” Het duurde dan ook niet lang voor het stel opnieuw op date ging. Ze wandelden bij Hortus Dalfsen, maakten autoritjes en gingen uit eten. Dingen die ze nog steeds graag samen doen. Daarnaast zijn ze gek op mensen om zich heen en zijn ze hartstikke druk. Als je even langs wilt komen, moeten ze eerst in de agenda kijken of het past. Ze zijn ook allebei gek op muziek van Bill Gaither en dansen regelmatig samen in de woonkamer.”

Elly en Jan stelden elkaar voor aan hun kinderen. Een bijzondere ervaring. Tineke: “Ik was 53 en had er ineens een broer en een zus bij. Maar aan elkaar wennen duurde niet lang, we kunnen erg goed met elkaar opschieten. En we zijn allemaal muzikaal. Net als onze kinderen en neven en nichten. Daarom verzorgen we met z’n allen de muziek op de bruiloft. En we bereiden natuurlijk ook samen een verrassing voor”. Op 3 november stappen Elly en Jan dus in het huwelijksbootje. Hun kleding kochten ze samen tijdens een vakantie in Duitsland. En uiteraard wonen ze (sinds begin 2017) samen, in een mooi appartement in de wijk Veerallee. Tineke: “Ze zijn zo lief voor elkaar. Ze zetten koffie en thee voor elkaar, nemen bloemen voor elkaar mee en ze genieten. Ik vind het heerlijk om ze zo te zien.”