De Swollenaer

Vrijdag, 18 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Ministerie kent regio Zwolle zeven ton toe voor versterking e-commerce

Ministerie kent regio Zwolle zeven ton toe voor versterking e-commerce
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE - Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OC&W) heeft de regio Zwolle 700.000 euro toegekend om e-commerce binnen de regio verder te versterken. Het initiatief voor deze subsidieaanvraag is gedaan door het Topcentrum e-commerce.

Dit is een samenwerkingsverband tussen 28 bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden. De bijdrage van het ministerie wordt gebruikt om gezamenlijk zoveel mogelijk mensen blijvend te scholen voor banen in de e-commerce, voor studenten en werknemers op mbo- en hbo niveau. Daarmee wil men tevens inhoud geven aan een leven lang ontwikkelen. Het Topcentrum e-commerce ontwikkelt nieuwe opleidingen en organiseert regelmatig inhoudelijke bijeenkomsten waaronder masterclasses, bedrijfsbezoeken, hackathons, gastcolleges en studentprojecten.

De regio Zwolle is een van de regio’s in Nederland waar de meeste e-commerce bedrijven zijn gevestigd. Deze bedrijven zijn nationaal en internationaal actief. Voorbeelden daarvan zijn De Nieuwe Zaak, IQ Media, Yourhosting en Wehkamp, allen vertegenwoordigd in het Topcentrum. Samen met nog 24 ondernemers, vijf onderwijsinstellingen (Deltion College, Landstede, Cibap, Friese Poort en Windesheim), Kennispoort Regio Zwolle, Provincie Overijssel en de twintig gemeenten van Regio Zwolle. Gezamenlijk spannen zij zich de komende vier jaar in om goed opgeleide mensen te hebben en te houden om zo aan de klantvraag te kunnen blijven voldoen.

Het ministerie van OC&W heeft een aanzienlijk deel van de totale investering beschikbaar gesteld voor de uitvoering van het project. De samenwerkende partijen nemen de overige 70 procent van de kosten van het project voor hun rekening, met een aanzienlijke bijdrage vanuit het bedrijfsleven. Een van de doelstellingen van het Topcentrum e-commerce is het beter laten aansluiten van het onderwijs op de arbeidsmarkt en dat wordt volgens haar dankzij deze bijdrage nog sneller realiteit. "De verkregen subsidie bestrijkt een periode van vier jaar wat betekent dat het Topcentrum e-commerce in stroomversnelling de plannen kan uitvoeren. Bovendien stimuleert het de samenwerking binnen de sector en heeft het een gunstige invloed op de regio als het gaat om de versterking van de positie als ‘dé e-commerce regio van Nederland."