De Swollenaer

Dinsdag, 14 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Meraki Theaterproducties begint crowdfundingcampagne

Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE - Het Zwolse Meraki Producties is haar crowdfundingcampagne voor Rumah Saya begonnen. Het betreft een voorstelling met en over overlevenden van de Jappenkampen, hun kinderen en (achter)kleinkinderen.

De productie is onderdeel van Theater Na de Dam en speelt voor het eerst op 4 mei 2020 op Theater Na De Dam. Om het project mogelijk te maken, is geld nodig. Hiervoor is Meraki een crowdfundingcampagne begonnen met als doel met donaties 3.500 euro op te halen. Deze donaties worden gebruikt voor onder meer kostuums, attributen en verslaglegging. Zie voor meer informatie over de crowdfunding www.voordekunst.nl.

Jappenkamp

Tijdens de voorstelling wordt de toeschouwer meegenomen op een ‘tijdreis’ van Nederlands-Indië en het Jappenkamp naar nu waarin de zintuigen van de toeschouwers worden geprikkeld door beelden, geluiden, geuren en smaken. Hoe was het voor de tweede generatie om veelal niet te mogen praten over de (on)zichtbare maar voelbare wonden van de Jappenkampen en Indische Onafhankelijkheidsoorlog? “Met Rumah Saya willen we de emoties voelbaar maken en aandacht en erkenning geven aan de impact van de gebeurtenissen”, aldus artistiek leider Elise Doll. Rumah Saya is het tweede project van het Zwolse gezelschap. Afgelopen jaar trok theatervoorstelling OSSO zonder (t)huis, gespeeld door (voormalig) dak- en thuisloze jongeren, al door heel het land wat landelijke persaandacht opleverde en zelfs resulteerde in een verfilming van het stuk in samenwerking met het ministerie van VWS.