De Swollenaer

Vrijdag, 10 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Meerderheid raad Zwolle ziet kansen voor ‘gestapeld woningbouw’ in de Tippe

Meerderheid raad Zwolle ziet kansen voor ‘gestapeld woningbouw’ in de Tippe
Redactie: Erik-Jan Berends

BINNENSTAD - In de Zwolse gemeenteraad is het ontwerp van De Tippe behandeld. De Tippe is het wijkdeel dat tussen de huidige bebouwing van Stadshagen en Westenholte komt te liggen. CDA Zwolle heeft tijdens deze vergadering een motie ingediend over ‘gestapelde woningbouw in de Tippe’.

In de motie vraagt de partij om de mogelijkheden voor een hoger percentage en/of hoger aantal gestapelde woningbouw in de Tippe te onderzoeken. Ook wil het CDA de kansen voor extra woonruimte voor de meest relevante doelgroepen zo goed mogelijk benutten. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad steunde de motie.

Energieneutraal

In De Tippe is plek voor circa 1250 woningen. Kenmerkend aan de Tippe is vooral het klimaatbestendig en energieneutraal bouwen. Daarnaast zijn er een aantal ‘hubs’ gepland: ontmoetingscentra met een functioneel karakter, zoals een mobiliteitshub, een biohub en een materialenhub. Zo moet de Tippe een vernieuwend stukje Zwolle worden.

Woningtekort

CDA fractielid Arjan Spaans diende de motie over ‘gestapelde woningbouw’ in. “We weten allemaal dat er sprake is van een woningtekort. De grootste knelpunten voor beschikbare woningen liggen vooral bij de starters, alleenstaanden en senioren, de zogeheten één- en tweepersoons huishoudens. Deze groepen hebben volgens onderzoek een voorkeur voor appartementen. In de Tippe is nu 17,5 procent gestapelde woningbouw gepland; dat zijn ongeveer 219 woningen. Meer gestapelde woningbouw kan een bijdrage leveren in het terugdringen van het woningtekort waarbij diverse woningtypen gecombineerd kunnen worden.”

Combinaties

In het gebied rondom het station Stadshagen is volgens Spaans ruimte om het percentage en/of aantal gestapelde woningbouw uit te breiden. Met de motie wil CDA Zwolle niet persé dat er veel hoger gebouwd moet worden maar dat er juist naar slimme combinaties wordt gekeken. Een mobiliteitshub of materiaalhub of een openbaar gebouw kan volgens de christendemocraten prima worden gecombineerd met gestapelde bouw. Spaans: “We vragen het college om de mogelijkheden te onderzoeken en de kansen op extra woonruimte voor de meest relevante doelgroepen zo goed mogelijk te benutten. Hoe mooi zou het zijn als we dichtbij het station invulling zien voor woonconcepten zoals de Knarrenhof? Dit zien we graag in combinatie met andere doelgroepen om een gezonde mix van functies en inwoners in de Tippe krijgen: een toekomst waardig.”