De Swollenaer

Zaterdag, 19 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Marlies van Wijhe is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Marlies van Wijhe is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Erik-Jan Berends

VOORSTERPOORT - Burgemeester Peter Snijders heeft woensdag de koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau uitgereikt aan Marlies van Wijhe, algemeen directeur van Koninklijke Van Wijhe Verf bv.

Van Wijhe wordt onderscheiden op basis van haar grote 25-jarige verdiensten voor het Zwolse familiebedrijf en haar inzet voor duurzaamheid en innovatie in de branche alsmede op maatschappelijk en cultureel gebied.

Familiebedrijven

Met een meer dan honderdjarige historie behoort Koninklijke Van Wijhe Verf tot een van de oudste vooraanstaande familiebedrijven van ons land. “Het belang van familiebedrijven voor onze economie is groot”, schrijft de gemeente Zwolle. “Samen zorgen ze voor bijna de helft van de werkgelegenheid in ons land en voor meer dan de helft van het Bruto Nationaal Product.”

CAO

Van Wijhe - zakenvrouw van het jaar in 2010 - maakt zich sterk voor familiebedrijven met FBNed als platform. Dat biedt onder andere ruimte voor overleg met VNO-NCW en MKB-Nederland over economische ontwikkelingen en maatschappelijke opgaven. Tevens was zij jarenlang actief voor de branchevereniging van Verf- en Drukinktfabrikanten (VVVF), waar zij zich als voorzitter en bestuurslid heeft ingezet voor de cao.

Verschil

Binnen Koninklijke Van Wijhe Verft stelt Van Wijhe de ‘Sustainable Development Goals’ van de VN centraal en moedigt zij jonge mensen aan het verschil te maken. Zij heeft daarvoor binnen het bedrijf een ‘greenteam’ samengesteld van enthousiaste ambassadeurs. Ook zoekt ze de samenwerking op met diverse universiteiten en kenniscentra, zoals het Polymer Science Park in Zwolle. Als eerste chemische bedrijf wereldwijd behaalde zij met Koninklijke Van Wijhe Verf in 2016 het B Corp certificaat dat in 2018 met succes werd herbevestigd.

Nevenfuncties

Ook in haar maatschappelijke en culturele nevenfuncties zet Van Wijhe zich in voor een duurzame samenleving. Zij is ondermeer bestuurlijk actief voor Future for Nature en Stichting Drents Museum.