De Swollenaer

Maandag, 10 augustus 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Maak kennis met de Wilde Deerne in de Zwolse Statenzaal

Maak kennis met de Wilde Deerne in de Zwolse Statenzaal
Foto: Erik Franssen
Redactie: Erik-Jan Berends

BINNENSTAD - In de Zwolse Statenzaal is op zaterdag 16 december om 16.00 uur een tweede kennismaking met De Wilde Deerne.

De eerste kennismaking op 2 december was binnen enkele dagen uitverkocht, waarna De Zwolse Stadsproductie meteen een nieuwe datum heeft gepland zodat niemand naast het net hoeft te vissen. Tijdens de kennismaking geeft historicus Wim Coster samen met Boudewijn Koops een inleiding over het historische verhaal van het wolfsmeisje van Zwolle. Aanmelden voor de inleiding kan door voor 15 december te mailen naar info@dezwolsestadsproductie.nl.

In 1717 werd er in de bossen bij Zwolle een verwilderd meisje gevonden die destijds al ruim zeventien jaar werd vermist. Het bleek te gaan om de Antwerpse Anna Maria Jennaert. Het verhaal over het verwilderde wolfsmeisje meisje van Zwolle met haar specifieke uiterlijke kenmerken werd al snel wereldnieuws. Uiteindelijk kwam ook haar biologische moeder in Antwerpen ter ore dat er een wolfsmeisje rondom de bossen van Zwolle was gevonden. Samen met een Antwerpse stadsbestuurder reisde de moeder in maart 1718 naar Zwolle en herkende zij, mede dankzij verschillende uiterlijke kenmerken, haar kind Anna Maria. Ruim driehonderd jaar na deze bijzondere gebeurtenis is het wolfskind van Zwolle weer springlevend. Vanaf 11 mei wijdt De Zwolse Stadsproductie namelijk een groots muziektheaterspektakel aan het wolfsmeisje, genaamd De Wilde Deerne. Daarnaast publiceert historicus Wim Coster in het voorjaar van 2018 een boek over dit bijzondere Zwolse verhaal.