De Swollenaer

Donderdag, 9 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Linda geeft poeziealbum als oude traditie een tweede leven

Linda geeft poeziealbum als oude traditie een tweede leven
Foto: Alie de Vries
Redactie: Erik-Jan Berends
(door Alie de Vries)

ZWOLLE - “Ik wil graag een pleidooi houden voor slow-media. Creatief bezig zijn met aandacht voor een ander”, zegt Linda Regenmortel. Ze heeft een missie en denkt daar, in het jachtige leven van vandaag, een goed middel voor gevonden te hebben: het poezieabum. Zonder trema op de e. En nee, dat is niet kinderachtig.

Linda werkte bij speelgoedwinkel Villa Tovertoren in de Sassenstraat waar ze regelmatig in gesprek kwam met klanten over poeziealbums. De boekjes die velen kennen uit hun jeugd waar familie, vrienden en klasgenoten rijmpjes in schreven voorzien van plaatjes die speciaal voor poeziealbums werden gemaakt. “Zo’n dertig jaar geleden werden de poeziealbums vervangen door vriendenboekjes waar geen creativiteit meer aan te pas kwam. De plaatjes bleven verkrijgbaar maar de albums verdwenen en dat vind ik jammer”, zegt Linda. “Het poeziealbum is vierhonderd jaar geleden ontstaan en werd door mannen gebruikt. Nadat ze eerst voorin bijbels aardige dingen schreven over hun vrienden werd er later een apart boekje voor gemaakt.” Linda heeft een album meegenomen dat tweehonderd jaar oud is en waarin opvalt hoe zorgvuldig het is geschreven en getekend. “Dat is dus waar het om gaat. Dat je met aandacht iets schrijft of tekent voor een ander en daarmee de relatie bevestigd. We zijn tegenwoordig zo druk met vluchtige zaken als social media dat we weinig offline bezig zijn voor een ander. Het geeft rust. Ik stel me zo voor dat we elkaar een album geven bij de geboorte en dat het dan ons hele leven meegaat.”

Praktisch probleem was dat er geen albums meer te koop waren. Althans niet zoals ze vroeger waren. Gestimuleerd door haar omgeving maakte Linda haar droom waar. Ze ontwikkelde verschillende albums en gooide haar spaargeld in de strijd. “En toen stond thuis op een dag een pallet met duizend albums. Dat was wel even slikken.” Inmiddels is ze twee jaar verder en heeft ze, zonder er echt reclame voor te maken, al een paar duizend albums verkocht. “Ik ben er momenteel zo’n dertig uur per week mee bezig en zit vol plannen. Ik wil workshops geven en heb een poeziealbum voor volwassenen ontwikkeld. Er is laatst eentje gemaakt voor een juf die afscheid nam. Een album vol teksten van oud-leerlingen, collega’s en ouders. Ze was er enorm blij mee.” Dat ze met een poeziealbum voor volwassenen een uitdaging aangaat, is Linda wel duidelijk. ”Mensen vinden het soms kinderachtig en voelen zich bezwaard om een ander te vragen iets voor hen te schrijven. Maar het resultaat wordt altijd zeer gewaardeerd.”

De poeziealbums zijn verkrijgbaar bij Bol.com en via Linda’s website mijnpoeziealbum.nl.