De Swollenaer

Dinsdag, 7 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Leroy Konjanan krijgt groot benefietconcert in de Enk

Leroy Konjanan krijgt groot benefietconcert in de Enk
Foto: Mirjam Blok
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Erik-Jan Berends)

ASSENDORP – Zangduo ‘Bruggemans en Van Tongeren’ heeft voor zaterdag 30 maart een groot benefietconcert georganiseerd in wijkcentrum de Enk in Assendorp. De opbrengst gaat naar Leroy Konjanan, ook wel bekend als dj El Kei, voor zijn behandeling in Mexico.

Linda Liebregt, Roeland Rietveld en nu Leroy Konjanan, alle drie hebben PPMS (Multiple Sclerose). Hun hoop is gevestigd op een kostbare behandeling die in Nederland (nog) niet wordt erkend. Nederlandse zorgverzekeraars vergoeden de behandeling, waarbij het immuunsysteem als het ware wordt gereset, ook niet. Liebregt gaat er voor naar India, Rietveld zit momenteel in Moskou en Konjanan wil de behandeling in Mexico ondergaan. De daarvoor benodigde 75.000 euro moeten ze zelf bijeen brengen. Liebregt en Rietveld is dat inmiddels gelukt. “Wij waren al bezig met een benefiet voor Ronald en Leroy”, vertelt Margriet Bruggemans. “Roeland is er echter al in geslaagd 91.000 euro bijeen te brengen. Hij zou in mei naar Moskou, maar is er nu al onder behandeling. Hij heeft ook altijd gesteld dat hij het geld voor de behandeling graag bijeen wilde hebben, maar dat hij er niets aan wilde overhouden. Daarom vestigen wij nu vol de aandacht op Leroy.”

Rob Teitsma, die de stichting Roy Against MS van Leroy beheert, toonde zich ontroerd volgens de twee organisatoren. “Leroy heeft nu ongeveer 40.000 euro en krijgt in juni ook nog een benefiet in Hedon”, zegt Ilja van Tongeren. “Ook hij heeft 75.000 euro nodig voor zijn behandeling, het verblijf en de medicatie. Daar komt nog anderhalf jaar nazorg achteraan.” Bruggemans en Van Tongeren weten uit de dagelijkse praktijk hoe vervelend de ziekte MS is. Ze zien het bij hun gezamenlijke goede vriend Reinder van Raalte. Dat is waarom ze de handschoen weer hebben opgenomen voor een nieuwe benefietavond.

Het zangduo wil er vooral een plezierige avond van maken. “De aanleiding is al emotioneel genoeg, daarom willen de we benefietavond vooral vullen met humor en muziek. De entree is gratis, dus bezoekers hebben genoeg over om te doneren. De Enk stelt de zaal gratis beschikbaar en doneert een deel van de drankomzet. Al met al hopen we tussen de vijf- en tienduizend euro binnen te halen. Moet lukken.” Tijdens de avond zal Andre Kruiper uit Heeten kort vertellen wat de behandeling voor hem heeft betekend. Verder gaan Bruggemans en Van Tongeren proberen een live-verbinding te maken met de arts van Rietveld in Moskou. Verder staat de avond van 17.00 tot 00.00 uur volop in het teken van een grote variëteit aan muziek.

Zo treedt het Smartlappenkoor ‘Vluchten kan niet meer’ – waarin Rietveld ook zong – op, evenals de koren Peppersweet en het Hanzekoor Zwolle. Henri van Velzen, de Zwolse Hazes, opent de avond. Optredens zijn er dan van ‘We Walk the Lane’, een Johnny Cash tribute band, Placid Room uit Vaasen met alternatieve rock, de Alluring Ajetttes en dj Bob. De presentatie is in handen van Bruggemans en Van Tongeren. Gedurende de hele avond is er een verloting, waarvoor de prijzen volgens Bruggemans binnenstromen. “Prijzen zijn onder andere een high tea aan de IJssel, designstoelen en zangles.” De organisatoren hopen op een volle zaal, maar ook dat een benefiet als deze in de toekomst niet meer nodig is. “We hopen dat de behandeling ook in Nederland erkenning krijgt. Verder is er een stichting in oprichting die geld inzamelt voor toekomstige patiënten. Die stichting zal zich dan ook meer met voorlichting gaan bezighouden, want er is nog veel onbekendheid over deze vervelende ziekte.”