De Swollenaer

Dinsdag, 7 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Kunstroute Portal van station naar centrum Zwolle geopend

Kunstroute Portal van station naar centrum Zwolle geopendKunstroute Portal van station naar centrum Zwolle geopendKunstroute Portal van station naar centrum Zwolle geopend
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE - Burgemeester Henk Jan Meijer en wethouder Jan Brink hebben zaterdagmiddag, ondersteund door het Michaëlsgilde, de kunstroute Portal van het station naar het centrum van Zwolle officieel geopend. Portal is een permanent kunstwerk waarin het verleden, heden en de toekomst elkaar afwisselen. Het werk bestaat uit een panoramische video-installatie in de nieuwe stationstunnel en een serie beelden onderweg naar de binnenstad en vice versa.

Het kunstwerk is een ontwerp van Ram Katzir en kunstenaarsduo Hertog Nadler. Met dit werk laten de kunstenaars zien hoe onze levens in verschillende periodes met elkaar verbonden zijn en hoe wij gevormd worden door ons individuele en collectieve geheugen. Zij wonnen met hun plan de wedstrijd die de gemeente Zwolle in 2013 uitschreef om de looproute tussen station en binnenstad met kunst aantrekkelijker en duidelijker te maken. Het drietal maakte volgens de commissie Beeldende Kunst en een klankbordgroep van bewoners en culturele instellingen het meest aansprekende plan voor de thema´s tijd, stroom en oriëntatie.

In de nieuwe stationstunnel van Zwolle wandelen reizigers een panoramische video-installatie binnen. De filmbeelden, die ter plekke opgenomen zijn, nemen de reiziger mee op een virtuele reis door de tijd. Het is een film zonder begin of einde; een tableau vivant dat steeds verandert. Centraal daarin staat de relatie tussen de forenzen en de figuren, die dezelfde ruimte delen in parallelle tijdsgewrichten. Zo wordt de tunnel van slechts een doorgangpunt tot een bestemming op zichzelf en een knooppunt van generaties en tijdperken. Aan de video hebben meer dan 500 Zwolse figuranten meegewerkt.

Een blauwe bronzen lijn slingert vanuit de stad richting het station en terug als een levenslijn in een handpalm. Langs de blauwe lijn staan beelden die samen één tijdloos verhaal vertellen.

Het eerste beeld, Swol, verwelkomt de bezoekers in de stedelijke onderwereld. Binnenin deze heuvel ontvouwt zich een onderaards perron uit een onbestemde periode. Het volgende beeld is een reusachtig bronzen reliëf, dat de hele omgeving in kaart brengt.

Stadszegel is een collage van Zwolle op uiteenlopende momenten in de tijd: van de prehistorie via Google-maps tot in de verre toekomst. DeAudioscopen. Er zijn twee geluidssculpturen langs de waterkant die je een tijdcollage met Zwolse accenten laat horen, terwijl je tegelijkertijd de historische stad kunt bewonderen.

Ram Katzir (Tel Aviv, 1969) is beeldend kunstenaar, sinds 1990 gevestigd in Amsterdam. Katzir is gespecialiseerd in openbare kunst, vaak met een historisch en sociaal kader, en probeert in zijn werk mensen bewust te maken van de plek en de tijd waarin zij zich bevinden. Katzir heeft 40 permanente kunstwerken geplaatst op markante locaties over de hele wereld.

Chaja Hertog (Amsterdam, 1978) en Nir Nadler (Haifa, 1977) vormen het kunstenaarsduo Hertog Nadler. Hun werk beslaat het gehele spectrum van tijdgebonden disciplines - van performance en installatie tot fotografie en film. Het uitgangspunt voor het leeuwendeel van hun projecten is het lichaam, zijn fysieke aspect, identiteit, en de veranderingen die het ondergaat met het verstrijken van de tijd.

Portal is mogelijk gemaakt door bijdragen van de Europese Unie, provincie Overijssel, gemeente Zwolle, Het Mondriaan Fonds en ShoSho.