De Swollenaer

Donderdag, 28 mei 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Koperklanken vullen Grote Kerk tijdens tweede Michaëlsconcert

Koperklanken vullen Grote Kerk tijdens tweede Michaëlsconcert
Redactie: Bas Wilberink

ZWOLLE - In Academiehuis de Grote Kerk wordt zondag 16 februari het tweede Michaëlsconcert gehouden. Deze concerten vinden iedere derde zondag van de maand plaats tussen 14.00 en 15.00 uur. Ditmaal vullen koperklanken de 600 jaar oude kerk.

De ‘Michaëlsfanfare’, een project fanfareorkest bestaande uit enthousiaste muzikanten uit de regio Zwolle, speelt een programma waarin wordt samengewerkt met trompettist Piertje Feenstra van het Orkest van het Oosten. Dit orkest is partner van de serie en voorziet de concerten iedere maand van een solist.

Het orkest speelt een programma waarin de melodieën van de psalmen centraal staan. Dirigent Gerben Pol: “Psalmmelodieën inspireren componisten al sinds ze bestaan. Waar klinken deze melodieën mooier dan in de prachtige akoestiek van de Grote Kerk?”

Componist Jan de haan gebruikte een psalmmelodie (43) in zijn ‘Geuzen Medal Fanfare’ en ook voor componist Arend Gerds vormen psalmen een bron van inspiratie. In de twee werken die op het programma staan gebruikt hij de melodie van Psalm 68 en 150. Psalmmelodieën vormen daarmee het geraamte van dit Michaëlsconcert. Ze zijn omgeven door hedendaagse melodieën met een soortgelijk karakter, zoals ‘Oh Magnum Mysterium’, een hedendaagse compositie met een katholiek gedicht als oorsprong en; ‘Invocation’, wat ‘aanroeping’ betekent. Een werk van Marc van Delft. ‘Lament’ van Karl Jenkins zal vertolkt worden door Piertje Feenstra. Ze speelt ook het beroemde trompetconcert van Haydn begeleid door de Michaëlsfanfare.

Tijdens het concert kunnen bezoekers vrij de kerk in en uitlopen. Het concert is gratis toegankelijk. Na afloop wordt een collecte gehouden. Ook de dagelijkse boekenmarkt van de Grote Kerk is deze middag geopend van 13.00 tot 16.00 uur.