De Swollenaer

Zondag, 31 mei 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Kinderen uit Zwolle in landelijke poëziefinale

Kinderen uit Zwolle in landelijke poëziefinale
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE - Emma van Coevorden, Pipijn Drogt en Mae-Fah Hendriks van de Jenapleinschool en Gerben, Sebas en Fabiënne van basisschool de Wilgenburg staan op dinsdag 30 mei in de grote VERS finale voor kinderen in het Compagnietheater in Amsterdam.

In een gevarieerd programma brengen ze ’s middags hun zelfgeschreven gedichten op de planken. Ze nemen het op tegen uit kinderen uit heel Nederland die in spannende voorrondes een plaats hebben veroverd in de finale. De finalisten komen overal vandaan.

De kinderen dragen hun gedicht voor tijdens een gevarieerde literaire show. Zo is er een optreden van dichter en perfomer Andy Fierens, er is muziek van geluidskunstenaar Bauke Moerman en zangeres Joy Wielkens zingt de sterren van de hemel met Vlado Spisiak op gitaar. De dansers van Turn it Loose maken het spektakel compleet: in een spectaculaire entr'acte spinnen en tollen ze over het podium. Ook zijn er speciaal gemaakte beelden van vj Glitterende Eenhoorn. De presentatie is in handen van Dieuwertje Blok.

Een gerenommeerde jury bepaalt wie er met de prijzen vandoor gaan. De jury bestaat uit K. Michel, dichter en VSB Poëzieprijswinnaar (2000), Andy Fierens en schrijver en journalist Gina van den Berg. De kinderfinale maakt deel uit van een groots opgezette landelijke slotmanifestatie, waaraan in het voortraject ruim drieduizend kinderen en jongeren uit Nederland en België deelnamen.

VERS is het poëzieproject van School der Poëzie voor kinderen en jongeren rond de VSB Poëzieprijs. Een jaar lang stonden de genomineerde bundels en hun dichters centraal. Deelnemers lazen en bespraken poëzie en werden zelf aan het schrijven gezet. De mooiste zelfgeschreven gedichten droegen zij voor in de regionale voorrondes die plaatsvonden in een theater of bibliotheek. Duizenden kinderen en jongeren maakten zo kennis met het werk van Hannah van Binsbergen, Rodaan Al Galidi, Ruth Lasters, Delphine Lecompte en Nachoem M. Wijnberg.

VERS is een initiatief van School der Poëzie in samenwerking met Stichting VSB Poëzieprijs en Poetry International en vindt dit jaar voor de achttiende keer plaats. VERS wordt financieel onder meer mogelijk gemaakt door VSBfonds (www.vsbfonds.nl) en www.schoolderpoezie.nl.

De VERS voorronde in Zwolle vond plaats op 4 april en werd georganiseerd in samenwerking met Stadkamer. De gedichten van de Zwolse kinderen zijn tot tenminste eind mei te bewonderen op de jeugdafdeling van de nieuwe Stadkamer aan de Zeven Alleetjes.