De Swollenaer

Vrijdag, 18 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Jury maakt winnaars Minecrafttoernooi 2019 bekend

Jury maakt winnaars Minecrafttoernooi 2019 bekend
Foto: Eigen foto
Redactie: Erik-Jan Berends

ASSENDORP - Tijdens het jaarlijkse Minecrafttoernooi van half juni tot juli bouwden 31 deelnemers van zes tot zestien jaar een aantal verdwenen gebouwen in Zwolle. De jury heeft de drie winnaars bekendgemaakt.

De winnaar in de categorie van zes tot tien jaar is een duo: Dene Jorna en Fenn Topper. Zij bouwden het Gouverneurshuis na met speciale aandacht voor het interieur. In de categorie van elf tot vijftien jaar wint Remco Meinen met het prachtig en gedetailleerd nabouwen van de IJsselcentrale. De originaliteitsprijs gaat naar Hanna Bergwerff met de Havezathe Werkeren, waarbij het gebouw werd toegelicht door tekstbordjes die de nieuwsgierigheid opwekten.

De deelnemers voerden historisch onderzoek uit en spendeerden vervolgens vele uren in Minecraft. Het resultaat was de stad Zwolle met gebouwen die nu al lang niet meer te zien zijn. De groep enthousiaste Minecraftspelers heeft met het thema ‘de verdwenen stad’ karakteristieke gebouwen uit het verleden, zoals de Diezerpoort, het Gouverneurshuis en het Eekmolenbolwerk weer tot leven geroepen. Om te kunnen bouwen, moesten ze zich verdiepen in de geschiedenis van de stad Zwolle. Dit deden ze door een bezoek te brengen aan het Historisch Centrum Overijssel, waar ze informatie en tekeningen konden bekijken van het door hen gekozen gebouw.

Een jury bestaande uit Henry Kranenborg (Gemeente Zwolle), Astrid Vrolijk - De Mooi (directeur Stadkamer) en Monique Schuttenbeld (Wethouder Erfgoed en Cultuur) heeft de inzendingen beoordeeld en de drie winnaars uitgekozen.

De drie prijswinnaars presenteren hun gebouw op 14 september tijdens Open Monumentendag in de Grote Kerk. Bezoekers kunnen de gebouwen van de buiten- en binnenkant bekijken in virtual reality en vervolgens stemmen voor de publieksprijs. Het Minecrafttoernooi is een initiatief van gemeente Zwolle en Stadkamer Zwolle, ondersteund door het Historisch Centrum Overijssel.