De Swollenaer

Maandag, 6 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Jubilerende Geert Groteschool heeft een nieuw gebouw als toekomstwens

Jubilerende Geert Groteschool heeft een nieuw gebouw als toekomstwens
Foto: Erika Schuuring
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Erika Schuuring)

WIPSTRIK - De katholieke Geert Groteschool viert haar vijftigjarig jubileum. Het lerarenteam van de basisschool met 320 leerlingen heeft samen met de ouders tal van activiteiten georganiseerd.

Het feestelijk schooljaar begon spannend met het opgraven van de tijdcapsule uit 1967, het jaar dat de school is gesticht, en eindigt met een grote reünie voor duizend oud-leerlingen en vijftig (oud-) leerkrachten op 14 oktober in restaurant Urbana. Gerard Karman, directeur van 1980 tot en met 2012, opende als één van de eerste scholen een kleuterafdeling als voorloper op de basisschool voor acht groepen. “Toen kwam de groei er flink in. Door samenwerking met de Katholieke PABO en de betere studenten, die nadien leerkracht werden, steeg de school boven zichzelf uit. Het is een academische basisschool,” aldus Karman.

Loles Bobo, sinds maart 2014 de directrice van de school, is zelf ook net vijftig jaar geworden. "Ik denk dat ik was voorbestemd voor deze school”, zegt ze lachend. “Het eerste dat mij opviel was de betrokkenheid van iedereen. Ik vertrouw op de ouders. Kinderen zijn kostbaar bezit. Als je iets wilt, dan doen ze het. Dat vind ik heel bijzonder. Ik zou niet kunnen zonder de betrokkenheid van de ouders. De school is erop vooruitgegaan. Ze zijn onmisbaar.”

Ouders zetten hun kennis in of geven uitleg over hun beroep in de klas. “Het begint bij de ouders,” voegt Olga Merger van de ouderraad toe. “Het is een 1-2-3tje. We hebben een signaleringsfunctie zoals bij het KIVA-programma tegen pesten.” “Deze sfeer en de christelijke identiteit zie je terug in de normen en waarden, in het samen doen. Kinderen hebben oog voor elkaar. Elke groep heeft een opdracht en de kinderen hebben in de klas ook een eigen taak”, geeft Loles aan. De eerste stappen voor het thematisch werken en uitdagend, innovatief onderwijs zijn gezet. Zo programmeert groep acht bijvoorbeeld een robot. Voor deze vorm van onderwijs zijn andere middelen nodig en een nieuw schoolgebouw. Dat noemt de directrice een belangrijke toekomstwens.

Het jubileumprogramma is met de ouders samengesteld. Alle lokalen worden ingericht als museum en elke groep werkt aan een thema dat met vroeger te maken heeft, zoals spelletjes en popidolen. In de feestweek gaat een vossenjacht door de wijk, de speelzaal wordt tot bioscoop omgetoverd en opa en oma komen voorlezen. Als het einde van de feestweek in zicht is, wordt op het schoolplein opnieuw een tijdcapsule begraven met tastbare voorbeelden van het onderwijs van deze tijd. Op zaterdag 14 oktober is de school van 17.00 tot 19.00 uur geopend. De reünie in Urbana begint om 20.30 uur. Zie voor meer informatie Facebook ‘50 jarig bestaan Geert Grote School Zwolle Reunie’.