De Swollenaer

Zondag, 31 mei 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Jubilerend fonds De Gasthuizen ‘trakteert’ 10.000 euro voor oudereninitiatief

Jubilerend fonds De Gasthuizen ‘trakteert’ 10.000 euro voor oudereninitiatief
Het bestuur van De Gasthuizen.
Foto: Eva Posthuma
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE - Het Zwolse fonds De Gasthuizen viert dit jaar zijn tienjarig jubileum. “Wie jarig is, trakteert”, zegt voorzitter Albert Oosterveld. “We loven eenmalig 10.000 euro uit. Een flink bedrag, om iets bijzonders voor senioren te realiseren.”

“Sinds 2009 kunnen initiatieven voor Zwolse senioren bij De Gasthuizen aankloppen voor een financiële bijdrage”, vertelt Oosterveld. “Tot 2009 had de stichting een ander doel. De opvang van senioren lag vanaf de middeleeuwen bij gasthuizen. Door de eeuwen heen ontwikkelde dat zich tot een soort pensioen: gratis huisvesting en een financiële bijdrage. In 2008 verkocht Stichting De Gasthuizen de 82 bejaardenwoningen aan woningstichting Openbaar Belang. De jaarlijkse rente over het vrijgekomen kapitaal wordt nu gebruikt als financiële steun voor initiatieven voor senioren. Stichting De Gasthuizen blijft dus bouwen. Niet meer aan woningen, maar wel aan het welzijn van senioren.”

Extra

Maar liefst 340 initiatieven voor senioren kregen in de periode 2009 – 2019 een financiële bijdrage van De Gasthuizen. De meeste toekenningen bedragen een paar honderd of soms een paar duizend euro. In het jubileumjaar 2019 pakt De Gasthuizen extra uit. Wie vóór 1 mei 2019 een aanvraag doet, maakt kans op de ‘Jubileumjubel’ van maar liefst 10.000 euro bestedingsruimte. “Met dit bedrag kun je dromen in vervulling laten gaan. Ons doel? Zwolse senioren laten jubelen”, zegt Oosterveld.

Uitkomst

De financiële bijdragen van De Gasthuizen zijn een uitkomst voor verenigingen, clubs en burgerinitiatieven die iets goeds willen doen voor Zwolse senioren. Het geld kunnen ze gebruiken voor bijvoorbeeld een uitstapje of voor materiaal dat nodig is voor activiteiten. ‘”Deze steun is in het leven geroepen om iets extra’s te doen voor senioren, iets waarvoor binnen de betreffende organisatie geen geld is”, zegt Oosterveld. “We hebben prachtige ideeën werkelijkheid zien worden, de afgelopen tien jaar”, blikt de voorzitter terug. “Van een uitstapje om Turkse senioren kennis te laten maken met de Nederlandse cultuur tot een bijeenkomst over ‘de zilveren economie’, waarin senioren de hoofdrol spelen. De aanvragen kwamen uit allerlei hoeken. Van Hospice Zwolle tot en met een stichting die historische muurreclames in het stadscentrum in stand houdt.”

Ideeën

Het bestuur van De Gasthuizen hoopt dat de Jubileumjubel van 10.000 euro de creativiteit van aanvragers stimuleert. “Speeddaten voor 55-plussers, wadlopen voor ouderen, koe-knuffelen in een woonzorgcentrum, het oprichten van een rockband voor senioren - de meest bijzondere ideeën zijn welkom”, moedigt de voorzitter aan.

Aanvragen

Het geld wordt niet zonder meer overgemaakt op de rekening van degene met het mooiste idee. Via de website www.degasthuizen.nl dient iedere aanvrager een uitgebreid plan in, onderbouwd met onder meer een begroting en zo veel mogelijk offertes die aantonen welke kosten moeten worden gemaakt. “De kosten worden pas vergoed na realisatie van het plan, op vertoon van de rekeningen die zijn betaald”, zegt Oosterveld. “We kunnen het geld maar één keer besteden. Daarom beoordelen we iedere aanvraag zorgvuldig. We kijken naar de originaliteit, de haalbaarheid en de verantwoording van de kosten. We zien uit naar de aanvragen die we binnen gaan krijgen. We maken er een mooi jubileumjaar van.”

Kijk op www.degasthuizen.nl hoe het initiatief kans maakt op de ’Jubileumjubel’, oftewel 10.000 euro bestedingsruimte.