De Swollenaer

Zaterdag, 15 augustus 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Journalisten beschrijven 111 plekken in Zwolle die je gezien moet hebben

Journalisten beschrijven 111 plekken in Zwolle die je gezien moet hebben
Foto: Eigen foto
Redactie: Erik-Jan Berends

ZWOLLE - Vind 111 plekken in en om de stad Zwolle die de moeite waard zijn om te bezichtigen, te bezoeken of een goed verhaal over te vertellen. Dat was de opdracht die uitgeverij Thoth gaf aan de Zwolse journalisten Friso Schotanus en Sjoerd Litjens.

Samen zochten, vonden en maakten ze het boek ‘111 plekken in Zwolle die je gezien moet hebben.’ “Het is een boek geworden waarvan zelfs de meest verstokte Zwollenaar links en rechts nog iets zal opsteken, en buitenstaanders al helemaal”, vertellen ze.

“Zwolle, dat was lange tijd die wat ingeslapen ambtenarenstad aan de A28. Zwolle zonder dolle, je weet wel. Das war einmal. Want Zwolle is gegroeid: cultureel, culinair, muzikaal en sportief. En met die groei kwam het zelfbewustzijn en verschenen er vaandeldragers met een landelijke en zelfs mondiale uitstraling. Zwolle is ook de stad waar we opgroeiden en studeerden, waar we onze kinderen opvoeden, waar we weggingen en terugkwamen; een stad die haar schoonheid en karakter steeds beter voor het voetlicht weet te brengen.” Met die tekst beginnen Schotanus en Litjens hun rondgang langs de plekken in en om de stad die zij de moeite meer dan waard vonden voor een kort verhaal en een mooie foto.

Vaandeldragers

De inhoudsopgave die volgt, toont een zeer diverse en aansprekende lijst van plekken. Van De Agnietenberg en Het Zwols warenhuis Blauwdruck, voert het via de Statenzaal en café Stroomberg naar de verborgen stadstuin van Harry Pierik en hotel Fidder. Ook de vaandeldragers van de stad zoals de Librije, museum de Fundatie en Waanders In de Broeren worden besproken. Prettig is, volgens de auteurs, dat de 111 plekken veelal vanuit een persoonlijke invalshoek en met kennis van zaken zijn beschreven, wat maakt dat de voor Zwollenaren bekende plekken ook met andere ogen bekeken kunnen worden.

Verhalen

Schotanus: “Ik ben in Zwolle geboren en getogen, maar ben door dit boek toch weer heel veel nieuws en moois over mijn eigen stad te weten gekomen. Het is mooi om die kennis en verhalen door te kunnen geven.” Opvallend aan het boek is dat de auteurs ook de nodige aandacht besteden aan plekken aan de stadsrand liggen of nog verder dan dat. Litjens: “De Mastenbroekerpolder, het Zwarte Water, de Noordelijke Veluwe, de Vechtstreek, Salland, de IJssel, de diversiteit van de gebieden die Zwolle omringen is ongekend groot. Vijf minuten fietsen buiten de stad ben je daar. En ook in die gebieden ontdekten we veel verborgen schoonheid en bijzondere plekken.”

Biljarthuis

Een voorbeeld? “Het witte biljarthuis op Landgoed de Horte bij Hoonhorst”, zeggen Litjens en Schotanus in koor. Het verhaal achter die plek en 110 andere plekken is te lezen in het boek.

Goudmijn

Een boek dat enerzijds interessant is voor Zwollenaren die hun eigen stad beter willen leren kennen, anderzijds een goudmijn voor wie Zwolle en haar goed bewaarde geheimen niet kent en wil weten welke bijzondere plekken je er het beste kunt bezoeken.