De Swollenaer

Dinsdag, 11 augustus 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Jonge contrabassisten zijn welkom op het Britten Concours 2020

Jonge contrabassisten zijn welkom op het Britten Concours 2020
e
Foto: Martin Hogeboom
Redactie: Erik-Jan Berends

BINNENSTAD - Jonge strijkers kunnen zich vanaf nu inschrijven voor het 11e Britten Concours dat van 13 tot en met 15 maart 2020 plaatsvindt bij het ArtEZ Conservatorium in Zwolle. Naast een vioolconcours is er deze editie voor het eerst ook een concours voor contrabassisten.

Stichting Benjamin Britten Orkesten organiseert Het Britten Concours ieder jaar in samenwerking met het ArtEZ Conservatorium. Jonge muzikale talenten in de leeftijd van tien tot en met achttien jaar kunnen zich voor het Britten Vioolconcours aanmelden. Voor het Britten Contrabasconcours geldt als leeftijd voor deelname twaalf tot en met achttien jaar. In Nederland is dit het enige contrabasconcours voor deze leeftijdscategorie.

Juryconcerten

Deelnemers komen uit heel Nederland om hun ingestudeerde muziekstukken ten gehore te brengen tijdens de openbare juryconcerten. Een vakjury beoordeelt het spel en kent de prijzen toe. Deze bestaan onder andere uit solo-optredens met het Britten Jeugd Strijkorkest, masterclasses van de bijzonder getalenteerde Oostenrijkse contrabassist Dominik Wagner en topvioliste Liza Ferschtman, concertkaarten voor het Orkest van het Oosten (toekomstige PHION) en lessen van ArtEZ-docenten.

Passie

Bas Goossens, assistent zakelijk leider van het Britten, vindt meedoen aan het concours net zo belangrijk als het te winnen. “Iedere editie staan wij weer versteld van de grote passie van jongeren voor het bespelen van hun instrument en voor klassieke muziek. Het Britten Concours is met name bedoeld om de jonge strijkers te stimuleren muziek te maken. Om hen te helpen bij hun ontwikkeling en daarbij plezier te beleven terwijl op de top van hun kunnen wordt gespeeld.”

Tournee

Dirigent Loes Visser heeft het Britten Jeugd Strijkorkest in 2007 opgericht. Het orkest biedt jonge talentvolle strijkers uit Oost-Nederland de kans hun muzikale talenten op niveau te ontwikkelen. Het motto daarbij is: kwaliteit, warmte, bezieling en plezier. Jaarlijks geeft het orkest meerdere concerten en gaat het op tournee in binnen- of buitenland.

Ga voor meer informatie en inschrijven naar www.hetbritten.nl.