De Swollenaer

Donderdag, 28 mei 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Jeugdleider scouting beschuldigd van aanranding

Jeugdleider scouting beschuldigd van aanranding
Redactie: Christiaan Schutte

(door Juridisch Persbureau Zwolle)

ZWOLLE/KAMPEN/DRONTEN – Een voormalige schoutingleider van een groep in Kampen wordt ervan beschuldigd een jongetje van tien te hebben betast. Dat gebeurde in de slaapzaal tijdens een kamp in een scoutinggebouw in Dronten.

Ondanks zijn stellige ontkenning meent de officie van justitie dat er voldoende bewijs is. Ze eist een celstraf van 270 dagen (negen maanden), waarvan 163 voorwaardelijk. De rest, 107 dagen, heeft de veertigjarige P.H. uit Zwolle al in voorarrest uitgezeten.

De jonge scout heeft gelijk aan zijn ouders in september vorig jaar verteld wat er de nacht ervoor op kamp gebeurd was. Volgens hem werd zijn slaapzak naar beneden geritst, zijn onderbroek naar beneden getrokken en werd hij op zijn geslachtsdeel gewreven. Doordat de jongen zich omdraaide om ervan af te zijn stopte de aanranding.

De ouders hebben diezelfde dag de scouting ingelicht en zijn met hun zoon naar het ziekenhuis gegaan, waar een zogenoemde zedenkit is afgenomen: daarmee kunnen eventuele DNA-sporen veiliggesteld worden.

De Zwollenaar blijft in de rechtszaal bij zijn verklaring zoals afgelegd bij de politie. Er is helemaal niets gebeurd. Alleen heeft hij de jongen ’s nachts even geschud omdat het kind een nachtmerrie leek te hebben, is zijn verhaal. De leider zou hem alleen in de buurt van zijn sleutelbeen hebben aangeraakt. Na het eerste verhoor is de man heengezonden, maar in maart dit jaar weer vastgezet. De uitslagen van het DNA-onderzoek waren binnen. Daaruit bleek dat DNA van de man op de geslachtsdelen van het jongetje zat. Hoe dat kon gebeuren: de leider had er geen verklaring voor.

De Zwollenaar staat in zijn omgeving bekend als een knuffelig type, zowel richting volwassenen als richting kinderen. Hij was al eens gewaarschuwd bij een vorige scoutinggroep dat dat niet altijd als gepast werd ervaren. Volgens een psycholoog is er geen stoornis of afwijking vastgesteld, maar de reclassering vindt het wel nodig dat hij een behandeling ondergaat voor grensoverschrijdend gedrag. Door zijn aanhouding is de man ook zijn werk als docent op een middelbare school kwijtgeraakt. Hij is in juni geschorst uit voorarrest, met de voorwaarde dat hij geen contact heeft met minderjarigen.

Over twee weken volgt de uitspraak van de rechtbank.