De Swollenaer

Donderdag, 6 augustus 2020

Op 5 augustus (week 32) verschijnt er geen papieren editie noch E-paper van de Swollenaer. De nieuwsvoorziening op onze website gaat wel altijd door.

Jeroen en Luc Nieuwenhuis winnen Jij & Ik voor War Child

Jeroen en Luc Nieuwenhuis winnen Jij & Ik voor War Child
Foto: Jeppe Schilder
Redactie: Erik-Jan Berends

(door Christiaan Schutte)

ZWOLLE – Ruim 22.000 extra kinderen kunnen worden geholpen met de opbrengst van het event Jij & Ik voor War Child dat woensdag werd uitgezonden op NPO 1. Dat resultaat vervulde Jeroen Nieuwenhuis (46) en zijn zoon Luc (12) met trots.

Hun muzikale optredens – met zang en Luc op gitaar – bleken ook nog eens de beste van vier ouder-kindkoppels. Dat liet hen nog eens extra stralen.

Een dag later werd Luc op school verrast. De Meander Big Band gaf een optreden en Luc zelf greep de microfoon. Vader Jeroen kreeg op zijn werk een grote bos bloemen en chocoladeletters in de vorm van War Child, de organisatie die zich inzet om oorlogskinderen te helpen met het verwerken van hun ervaringen. Jeroen Nieuwenhuis over het gebaar van zijn collega’s: “Dat was een erg leuke verrassing.”

De finaledag zelf hebben de twee als een absoluut hoogtepunt ervaren. Jeroen Nieuwenhuis: “We begonnen als ouder- kindkoppels met een gezamenlijk optreden. Dat deden we met het nummer ‘What about us?’ van Pink, een heel krachtig nummer. Ons eerste eigen optreden was ‘Onderweg’ van Abel. Van veel mensen heb ik achteraf gehoord dat men dit misschien wel het hoogtepunt vond. Tijdens het nummer stonden we op een ronddraaiende schijf in eenzelfde soort setting als het Songfestival-optreden van Ilse de Lange en Waylon destijds. Als tweede nummer brachten we ‘Dancing in the Street’ dat veel mensen vooral kennen van de uitvoering van Mick Jagger en David Bowie.”

Spannend was het wel, bekent Nieuwenhuis. “We waren ontspannen genoeg om van elk moment te kunnen genieten. Toch ervaar je wel degelijk spanning. Niet zozeer vanwege de camera’s en de vele mensen die thuis achter de tv meekijken. Wel vanwege de mensen in de zaal onder wie veel bekenden.”

Misschien wel het mooiste van het hele event vond Jeroen Nieuwenhuis de saamhorigheid van de ouder-kindkoppels. “De sfeer tussen de deelnemers onderling, het productieteam en de mensen van War Child was echt geweldig.” Eerder al liet de Zwolse vader weten het contact met de presentatoren Marco Borsato en Tooske Ragas (oud-Zwolse) erg prettig te vinden. War Child zelf kan eveneens tevreden zijn met een mooie opbrengst waarbij het effect van de avond nog even na-ebt.