De Swollenaer

Dinsdag, 22 september 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Jan en Tony Westenbrugge vieren 65-jarig huwelijksfeest

Jan en Tony Westenbrugge vieren 65-jarig huwelijksfeest
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Erik-Jan Berends

BERKUM - Jan en Tony Westenbrugge hebben dinsdag hun briljanten huwelijksfeest gevierd. Burgemeester Henk Jan Meijer kwam op bezoek om het paar persoonlijk te feliciteren.

De echtelieden gingen in 1953 in het gemeentehuis van Dalfsen in ondertrouw. Omdat er op dat moment geen stroom was, ging de gemeentesecretaris even naar huis om kaarsen te halen. Bij het weggaan stak hij nog even zijn hoofd om de deur en zei: “Jullie redden je wel even?” Dat is nu ruim 65 jaar geleden.

Jan en Tony leerden elkaar kennen in 1942 toen Jan logeerde op de boerderij van de familie Dijk in Lemelerveld. Na de oorlog kwam hij terug voor Tony. Door de woningnood duurde het lang voordat ze konden trouwen. Jan werkte inmiddels in Roermond voor Shell en Tony hielp op de boerderij. Eindelijk was er een etage beschikbaar en trouwden ze op 28 augustus 1953 in het gemeentehuis van Dalfsen.

Na vijf jaar Roermond en een jaar Amsterdam werd Jan overgeplaatst naar het depot in Zwolle. Inmiddels waren er vier dochters geboren. In Zwolle werd Jan jr. geboren, in de Seringenstraat. Eind jaren zestig verhuisde het gezin naar de Wipstrikkerallee 86, het huis waar Jan sr. in 1927 is geboren.

In hun vrije tijd besteedde het echtpaar veel tijd aan vrijwilligerswerk voor kerk en samenleving. Jan was een echte doe-het-zelver met als lijfblad Navijven. Hij stelde zelf fietsen samen voor de kinderen en knapte deze op. Zijn topstuk was een zelfgebouwde nieuwe keuken. Tony maakte alle kleding voor de kinderen zelf en deed veel bezoekwerk. Samen maakten ze veel reizen, onder andere naar familie in Canada. De omgeving van Zwolle kennen ze op hun duimpje dankzij de vele fietstochten die ze hebben gemaakt.

Het echtpaar woont nu in redelijk goede gezondheid in Berkum. Daar voelen ze zich veilig en thuis.