De Swollenaer

Zaterdag, 28 maart 2020

Al het nieuws uit Zwolle en omstreken

Internationaal verhalenfestival Zwolle Unlimited maakt haar thema bekend

Internationaal verhalenfestival Zwolle Unlimited maakt haar thema bekend
Foto: Erik-Jan Berends
Redactie: Erik-Jan Berends

BINNENSTAD – SheWolf is de vlag waaronder van 1 tot en met 3 juni Zwolle Unlimited wordt gehouden. Verhalenvertellers en straattheaterartiesten uit heel Europa kiezen aan de hand van het thema hun voorstellingen.

Met het thema wordt een brug geslagen naar samenwerkingspartner de Zwolse Stadsproductie, die in de drie weken voorafgaand aan het festival het muziektheaterproject De Wilde Deerne uitvoert. In de loop der eeuwen hebben ontelbare vrouwen invloed gehad op de loop van de geschiedenis. Het zijn vrouwen die inspi¬reren om ergens voor te gaan staan en ergens in te geloven. Die daar stapje voor stapje naar toe werken en zich niet tegen laten houden. Zo kan één mens een wereld van verschil maken.

SheWolf, of de wolvin, moet worden gezien als een metafoor voor heldinnen, groot en klein, vandaag en lang geleden, in het dagelijks leven en in grote, wereldverschuivende momenten, in oeroude mythologische verhalen, in heldendichten, eigentijdse vertellingen en traditionele volksverhalen. Zoals een wolvin vecht voor haar jongen, sterker dan wie ook, gedreven door iets anders dan bloeddorst, namelijk de onbaatzuchtige zorg voor naasten. Jeanne d’Arc was een heldin, maar Malala ook. En wat kunnen we vandaag de dag leren van verhalen over godinnen uit de wereldmythologie of de verhalen van vrouwelijke strijders uit de godsboeken die we kennen, of van de voorvechtsters van de #metoo-discussie?

Precies driehonderd jaar geleden werd in Zwolle een wolfsmeisje gevonden in het bos bij de Agnietenberg. Ze was 17 jaar, kon niet praten en had een vachtje van donshaar. Na lang zoeken en vele publicaties in kranten en pamfletten werd ze herenigd met haar Antwerpse moeder. De programmering van Zwolle Unlimited en De Wilde Deerne sluiten door het parallelle thema op elkaar aan en versterken elkaar. Omdat het wolfsmeisje afkomstig was uit Antwerpen, wordt er in de programmering van Zwolle Unlimited ook een connectie gezocht met verhalenvertellers, theatergroepen en bands uit die Vlaamse stad. Het is eveneens honderd jaar na de Eerste Wereldoorlog, toen veel protestantse Antwerpenaren vluchtten naar onze stad. In dat licht bezien zijn er ook andere organisaties in Zwolle bezig het Zwolle-Antwerpen-thema op te pakken.

In de festivalprogrammering viert Zwolle Unlimited het thema met de programmering van (inter)nationale vertellers van verhalen over heldinnen of dóór heldinnen of helden. Verhalenvertellers uit Portugal, Groot-Brittannië, India, Duitsland/Afrika en het Nederlandse taalgebied in Nederland en Vlaanderen zijn al geboekt en gaan zich verdiepen in het thema. Ook worden er verhalenvertellers uitgenodigd die in zichzelf heldinnen of helden zijn omdat ze storykeepers (verhalenbewaarders/levende geschiedenisboeken) zijn voor hun volk of dat van een volk waardoor ze werden geadopteerd.

SheWolf gaat natuurlijk eigenlijk over moed. Het thema markeert het begin van een nieuw tijdperk. Een tijdperk waarin de #metoo-discussie de werkelijke emancipatie een duw geeft. Dan praten we niet alleen over de emancipatie van man en vrouw, maar over het feit dat je je vloeiend kunt bewegen tussen alle lagen van de bevolking, ongeacht waar je vandaan komt of wie je bent. Dat je van een dubbeltje wél een kwartje kunt worden, dat je kleur, geloof, geaardheid of sociale groep niet uitmaakt bij sollicitaties, vriendschappen, zakenrelaties of posities in de maatschappij. SheWolf is een eerbetoon aan een kleine groep moedige vrouwen en mannen die de voortrekkersrol durven en willen nemen, ongeacht de gevolgen, omdat het grote doel zo oneindig veel belangrijker is dan het individuele lot. Die via het zeer persoonlijke #metoo laten weten dat de toekomst er een is van gelijkheid in de verscheidenheid die er bestaat tussen mensen.

Zie voor meer informatie www.zwolleunlimited.nl.