De Swollenaer

Maandag, 6 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Ina Vrinssen, het totale plaatje in beeld gebracht

Ina Vrinssen, het totale plaatje in beeld gebracht
Foto: Ina Vrinssen fotografie
Ingezonden door: Ina Vrinssen

Interview en tekst: Toby Yoku

De voormalige CIBAP locatie is nu een broednest voor creatieve ondernemers van allerlei disciplines, en sommigen keren daarmee terug op het oude schoolnest. Zo ook Ina Vrinssen , vakfotografe en het leukste plaatje van de gelijknamige studio. Al jaren komt ze bij mij thuis over de vloer, en de eerste woorden die bij me opkomen wanneer ik haar voor de geest haal zijn; zacht, warm en ook een tikje apart. Apart op een hele vrouwelijke, vriendelijke en verantwoorde manier. En om dat stukje aandacht te geven spreken we in december af om eens te gaan kletsen over vakfotografie, ondernemen en alles wat daar bij komt kijken.

Onze eerste echte date vindt plaats midden in de verhuizing van Ina’s oude studio naar de locatie in het prachtige verzamelgebouw van de Creatieve Coöperatie. Door de spanning rij ik drie keer verkeerd en sta ik in eerste instantie ook eens nog bij de verkeerde deur aan te bellen. Maar, uiteindelijk wordt ik door de vriendelijke receptioniste binnen gelaten en langs de voormalige klaslokalen naar een aparte ruimte gestuurd. In de deuropening staat mijn gastvrouw al te wachten, en wordt me direct duidelijk hoezeer ik mij vergist heb.

Op de drempel van haar studio valt meteen de huiselijke, warme sfeer op en we nemen plaats aan de steigerhouten eettafel, die prachtig in het hele plaatje past. Die Douwe Egberts - achtige huiskamer sfeer omarmt me wanneer ik welkom geheten wordt in de ruime nieuwe studio aan de Esdoornstraat. Tijdens het theeleuten wordt me duidelijk hoezeer Ina mij op het verkeerde been heeft gezet. Onder de verhuisrestanten, verfgeur en gastvrijheid zit namelijk een professional die al heel lang heel goed weet wat ze wil en waarmee zij bezig is. Het bewijs zijn de kunststukjes die nu nog lukraak door de studio zwerven, stuk voor stuk prachtige foto’s, stuk voor stuk vakwerk.

Het praten over het werk, over het vak, en de combinatie daarvan, vakwerk.
We praten over inspiratie, het creatieve proces en hoe het beeld eigenlijk wacht om geschoten te worden. Zoals uit je hoofd tekenen werkt, zo werkt Ina eigenlijk ook. Met engelengeduld, vandaag ook met mij. Het is al heel knap om jong te weten wat je wil leren om het later uit te voeren, het is nog knapper om het ook uit te voeren op de manier zoals Ina dat doet. Met ontzettend veel liefde voor het vak. Ina is Europees gecertificeerde vakfotograaf, geeft cursussen, helpt (amateur) fotografen en heeft tussendoor ook nog eens tijd om haar overvolle opdracht portefeuille te beheren.

Ina is Zwolle beland door haar studie aan het CIBAP, in eerste instantie vanwege schilderen en tekenen, maar gaandeweg werd het steeds meer fotograferen. Al heel vroeg kwam zij erachter dat de gevoelige plaat een gevoelige snaar bij haar raakte. Na haar studie werd het een deel van haarzelf. Het plaatje, het moment, het vastleggen.

“ Het beeld wat vastgelegd moet worden heb ik allang in mijn hoofd, het is alleen wachten op het juiste moment “. Voeg daar een speciale sfeer aan toe, technische deskundigheid en geduld. De beloning is het beeld omgezet in fotografische kunst. Ina’s kunst.

Onze eerste date is minder rampzalig verlopen dan al mijn andere first dates, ik mag stiekem een zoen op de wang stelen, met de belofte om een gezinsfoto te mogen maken neem ik afscheid. Vol ontzag loop ik terug naar m’n veel te ver geparkeerde auto. Hoofdschuddend dat ik dit talent tot mijn vriendenkring mag rekenen, Ina Vrinssen, een beeld van een vakvrouw.

Ina Vrinssen Vakfotografie.

www.inavrinssenfotografie.nl