De Swollenaer

Donderdag, 6 augustus 2020

Op 5 augustus (week 32) verschijnt er geen papieren editie noch E-paper van de Swollenaer. De nieuwsvoorziening op onze website gaat wel altijd door.

Honderdjarige scouting Huysmangroep ontvangt koninklijke erepenning

Honderdjarige scouting Huysmangroep ontvangt koninklijke erepenning
Foto: Frank van Hienen
Redactie: Erik-Jan Berends

ASSENDORP – Tijdens de viering van haar honderdjarige bestaan, afgelopen zaterdag, heeft de scouting Huysmangroep III uit handen van burgemeester Henk Jan Meijer de koninklijke erepenning ontvangen. De erepenning is een bijzondere onderscheiding die alleen wordt uitgereikt aan een vereniging die langer dan vijftig jaar bestaat en vooraanstaand is.

De vereniging moet ook aantoonbaar onderscheidend zijn ten opzichte van vergelijkbare verenigingen wat betreft aard, soliditeit, omvang, uitstraling en resultaten. Naast de uitreiking van de erepenning stond de feestelijke dag in het teken van verjaardag met oudhollandse spellen voor de meer dan honderd jeugdleden en er was natuurlijk taart.

“De Huysmangroep is een moderne scoutinggroep voor meisjes en jongens met ruim 140 leden en een eigen gebouw op een prachtige plek in Park de Wezenlanden”, vertelt Edwin van Halem van de scoutinggroep. “Elke week spelen de bevers, welpen, scouts, explorers en rover-scouts het spel van scouting, begeleid door meer dan zestig vrijwilligers. Daarmee geven wij invulling aan de doelstelling van scouting, namelijk een plezierige beleving van de vrije tijd bieden aan meisjes en jongens en daarbij een bijdrage leveren aan de vorming van de persoonlijkheid. Veiligheid en respect voor elkaar zijn voor ons belangrijke waarden: er is voor iedereen een plek binnen de Huysmangroep.” Het gaat volgens Van Halem beter dan ooit met de groep. “We zijn gezond en hebben het hoogste ledenaantal in twintig jaar tijd. Toch blijft het vinden van voldoende vrijwilligers ieder jaar weer een uitdaging.”

Het hele jubileumjaar zijn er activiteiten met onder meer de scoutingdag, afgelopen zaterdag, waarop alle speltakken zich presenteerden, een festival op 25 mei, een buitenlands zomerkamp voor alle leden in de zomervakantie en een revue in schouwburg Odeon op 15 december vóór en dóór de leden. Ook komen er een nieuw logo, kleding voor alle scouts en een vlog.

Van Halem: “Zorg voor de natuur en het milieu staat hoog in het vaandel bij de Huysmangroep. Een groot deel van onze elektriciteit wordt opgewekt met zonnepanelen en alle verlichting is in de loop der jaren vervangen door LED. Ook doet de Huysmangroep mee met de bloemenlint van Groene loper Zwolle. Een recent voorbeeld van hergebruik is het verwijderen van de houten vloer in de sportzaal van De Enk door de vrijwilligers van de Huysmangroep en het opnieuw leggen in het groepsgebouw. Daarmee worden niet alleen kosten bespaard maar het is ook een duidelijk voorbeeld voor onze jeugdleden.”

Onderdeel van het uniform van de Huysmangroep is de oranje-blauwe das. Daarbij staat de kleur oranje symbool voor haar verbondenheid met het koningshuis en de kleur blauw voor de stad Zwolle. Die verbondenheid met Zwolle komt tot uiting in verschillende activiteiten. Elk jaar is de scouting tijdens koningsdag aanwezig op het Assendorperplein met scoutingactiviteiten voor jong en oud, zoals een kabelbaan. Met Dodenherdenking lopen de scouts mee in de stille tocht, tijdens de Zwolse Halve Marathon bemensen ze de waterposten en ook ondersteunen ze diverse festivals zoals Bevrijdingsfestival Overijssel en Lowlands. De scouting Huysmangroep speelt bovendien provinciaal een prominente rol en ook landelijk heeft ze diverse rollen vervuld..

Betrekkelijk nieuw is de samenwerking met organisaties in Zwolle, waaronder het Zone.college. Vanwege de ligging aan het water worden de praktijklessen met de boot varen gegeven vanuit het groepsgebouw van de Huysmangroep en de theorielessen vinden in het gebouw plaats. Het Zone.college doet in ruil daarvoor het groenonderhoud aan bomen, heg en bosschages. Ook met onderwijsinstelling de Twijn zijn vergelijkbare afspraken als het gaat om schoonmaaklessen. “De aandacht bij deze veranderingen en samenwerking ligt altijd op de kwaliteit en veiligheid van het spel van scouting”, besluit Van Halem.