De Swollenaer

Vrijdag, 10 juli 2020

Dagelijks online en voorlopig in de oneven weken op je deurmat! Wel wekelijks als E paper in je mail? Meld je dan GRATIS aan!

Hoe doorstaan Zwolse sectoren de coronacrisis?

Hoe doorstaan Zwolse sectoren de coronacrisis?
Foto: Pedro Sluiter
Redactie: Erik-Jan Berends
(door Erik-Jan Berends)

ZWOLLE – De redactie van weekblad de Swollenaer heeft tien sectoren benaderd met de vraag hoe ze momenteel staan in de coronacrisis. Zorg, onderwijs en veiligheidsregio hebben gereageerd.

Daaronder ook de woordvoerder van ziekenhuis Isala die antwoordde dat uiteraard de patiëntenzorg ook nu bovenaan staat. De impact is nogal complex en de hectiek groot, waardoor hij nu geen beknopte reactie kon geven.

Zorginstellingen

Directeur Frank Kodden van Driezorg reageert namens de zorginstellingen in de veiligheidsregio IJsselland. “Onze vestigingen zijn sowieso tot en met 28 april gesloten en dat heeft ongelooflijk veel impact. Onze bewoners leven nu geïsoleerd. Het is zo onwerkelijk, leeg en stil. Dat is natuurlijk niet hoe we leven in een verzorgings- of verpleeghuis met elkaar willen. En ja, ook bij onze instellingen zijn mensen ziek, dat geldt voor alle veertien instellingen in de regio, gelukkig niet voor alle huizen. We zijn uiteindelijk natuurlijk ook gewoon een afspiegeling van de samenleving.”

Hij benadrukt dat mensen met klachten zo goed mogelijk, volgens de richtlijnen, geïsoleerd worden verzorgd. “Corona is heel dominant in het nieuws en dat geeft angst en onzekerheid en de hele dag druk, ook op onze medewerkers. Ik vind het indrukwekkend te zien hoe ze liefdevol hun werk blijven doen.” Kodden zegt blij te worden van alle creatieve manieren waarop de sociale afstand nu wordt ingevuld. “Via digitale middelen als beeldbellen kunnen we toch contacten leggen. Dat is heel snel ingevoerd en door iedereen omarmd. Verder word ik blij van alle initiatieven waarbij mensen melden trots de zijn op de zorg, spandoeken ophangen - zoals de supporters van PEC Zwolle hebben gedaan -, ondernemers die tulpen, lekkernijen of boeken brengen of een draaiorgel, disco of muzikant voor de deur. Dat heeft heel veel vrolijkheid en luchtigheid gebracht. De initiatieven blijven komen. Er komt bijvoorbeeld nog een ondernemer met een hoogwerker, zodat mensen op ooghoogte met hun familieleden kunnen spreken. Hartverwarmend.”

Ondanks alle zorgen proberen ook de medewerkers volgens Kodden hun liefdevolle aandacht te blijven geven. “Hoewel hun thuissituaties vaak ook verre van ideaal zijn, krijgen we de personele bezetting nog steeds rond. En als zorginstellingen in de regio krijgen we meer verbinding, slaan we de handen ineen, delen we kennis en lenen we zo nodig mensen aan elkaar uit. Het zou mooi zijn als we dat na de crisis kunnen voortzetten.”

Onderwijs

“Onze grootste opgave is het contact tussen leerlingen met leerkrachten en ouders, het contact dat we gewend zijn”, zegt John Beumer, voorlichter van Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio (OOZ). “Dat warme contact waarbij je elkaars reacties ziet, is weg. Dat tussen leerlingen en leerkrachten is heel essentieel. Voor ons was het zaak zo snel mogelijk thuisonderwijs te regelen en het persoonlijke contact daarbij te betrekken. Kijken of het lukt, waarom lukt het niet en is er dan een andere manier waarop het wel lukt? In een enorm tempo zijn alle digitale mogelijkheden verkend. Wij maken daarbij gebruik van het programma Teams. Dat kon voor onze veertig scholen allemaal binnen ons eigen ICT-systeem.” De invulling van het persoonlijke contact is volgens Beumer verder op heel creatieve wijze opgelost. “Leerkrachten hebben op veel scholen voor de leerlingen posters op de ramen geplakt met ‘We missen je’. Heel bijzonder vinden we dat ook kinderen aan de buitenkant berichten hebben geplakt van ‘Wij jullie ook’. Je voelt dat het gemis er is.”

Positief aan deze situatie vindt hij dat de school nieuwe manieren ontdekt waarop je les kunt geven. “De leerkrachten hebben ook een snelcursus digitaal onderwijs gehad. Normaal gesproken ziet bijna niemand een leerkracht voor de klas. Hoe creatief die is, hoeveel hulp die biedt en met hoeveel humor. Hun enorme gedrevenheid en talenten worden nu breed zichtbaar. Ze geven nu thuisonderwijs, vangen kinderen op van ouders die in cruciale beroepen en kinderen die in kwetsbare situaties zitten.”

Ook is heel snel samenwerking ontstaan tussen de gemeente Zwolle, de kinderopvang, Sportservice Zwolle, Travers en de scholen, benoemt Beumer. “Ineens zijn allemaal drempels weg en dat is ongekend! Dat is in het belang van ouders en kinderen; het zou mooi zijn als we dat ook na deze crisis kunnen vasthouden. Voor leerkrachten worden werk en privé nu erg verstrengeld. We hebben veel waardering hoe ze daarmee omgaan.”

Veiligheidsregio

De focus voor Veiligheidsregio IJsselland ligt op haar paraatheid in de bestrijding van incidenten, meldt de woordvoerder. “Wij staan nog steeds 24 uur per dag, 7 dagen per week klaar om onze inwoners te helpen. Daarnaast is onze crisisorganisatie, voor onze regio, continu bezig met de aanpak van het coronavirus en het ondersteunen van de zorgsector. En ook wij volgen de landelijke maatregelen op en onze collega’s werken indien mogelijk thuis. De 24-uursposten (Zwolle, Deventer) blijven bemand. Brandweervrijwilligers komen alleen nog naar de kazernes voor een uitruk. We doen ons best om naast de bestrijding van incidenten ook ons reguliere werk zo goed mogelijk door te laten gaan en risico’s te beperken waar dat kan. We zijn trots op onze collega’s en hoe zij omgaan met de situatie, ondanks alle beperkingen die de maatregelen met zich meebrengen. We zien ook al veel mooie initiatieven ontstaan. Zo wordt er digitaal vergaderd en oefenen onze brandweercollega’s digitaal.”

De woordvoerder wijst nog op de nieuwe website Corona.steffie.nl. “Op deze website legt uitleghulp Steffie moeilijke informatie over het nieuwe coronavirus op een eenvoudige manier uit. De website is speciaal bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking.”