De Swollenaer

Maandag, 10 augustus 2020

Nieuws uit Zwolle en omstreken

Historici verzorgen lezing over de Europese naam en faam van Zwolle

Historici verzorgen lezing over de Europese naam en faam van Zwolle
Foto: Erik-Jan Berends
Redactie: Erik-Jan Berends

BINNENSTAD – Het Erfgoedplatform Zwolle heeft voor vrijdag 14 december weer een avond georganiseerd met lezingen in de reeks Verhalen over Zwolle. Dit keer komt de invloed van Europese architecten aan bod, die hun sporen hebben nagelaten in het Zwolse stadsgezicht.

Mascha van Damme is architectuurhistoricus en werkzaam als erfgoedadviseur bij het Oversticht. Zij voert de bezoekers mee in de eerste lezing langs verschillende aspecten: van orgels tot stucplafonds, naar een klooster en houten noodwoningen. “Wie in Zwolle op zoek gaat naar Europese kunstenaars en architecten, stuit op verrassend weinig namen. Het waren aanvankelijk lokaal of regionaal werkzame vakmensen die de architectuur voorzagen van internationaal toegepaste stijlelementen. Toch drukten ook Europeanen een stempel op de stad. Het zijn ambachtslieden van naam en faam die zich als eerste openbaren. Daarnaast zijn er architecten die op de achtergrond werkzaam zijn, of juist door Europeanen met een nering in Zwolle uit hun land van herkomst gevraagd zijn.”

Begin jaren tachtig en negentig van de 20ste eeuw, als Nederlandse architecten en Super Dutch architectuur in hoog aanzien komen te staan in het buitenland, krijgen juist meer buitenlandse architecten opdrachten in Nederland. Hans de Man is ook architectuurhistoricus en verhaalt in het tweede deel van de lezing over complexe projecten op grootschalige binnenstedelijke locaties.

De lezing wordt aangeboden door het Erfgoedplatform Zwolle. Dit platform wordt gevormd door het Historisch Centrum Overijssel, de Zwolse Historische Vereniging, Vrienden van de stadskern, Zwols Architectuur Podium, Stichting Allemaal Zwolle, Stichting Stadsherstel Zwolle, Stichting Het Vrouwenhuis Zwolle, Academiehuis de Grote Kerk Zwolle, Waanders In de Broeren, Monumentenzorg en Archeologie gemeente Zwolle en Het Oversticht.

De lezing is bij Waanders in de Broeren en begint om 20.00 uur; inloop: vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis. Belangstellenden worden verzocht zich aan te melden via www.waandersindebroeren.nl/podium-en-exposities/.